Aalto, angel wing, floor, model 805

Klassiker: Angel Wing

Med denne uges klassiker: Angel Wing skal vi runde et design, der lige nu står meget højt på min aktuelle personlige ønskeliste. Standerlampen her, der ved første øjekast mest af alt minder om et slags rumskib som var det taget direkte ud af en Star Wars-film, er tegnet af den verdenskendte og beundrede finske arkitekt ved navn Alvar Aalto tilbage i år 1954. Angel Wing, Englevinge, den oprindelige finske betegnelse “enkelinsiipi”, eller den noget mere kedelige oprindelige modelbetegnelse for lampen; Model A805, blev fremstillet hos producenten Valaistustyö i Aaltos hjemland, Finland. En producent, hvor flere af hans lamper i øvrigt er blevet fremstillet. Lampen er senere også blevet fremstillet hos Artek – en producent som Aalto i sin tid selv var med til at etablere.
Alvar Aalto tegnede i sin tid lampen konkret til Nationale Pensionsinstitut i Helsinki, hvilket han også selv var arkitekten bag og som blev opført i årene 1953-56. Betegnelsen Angel Wing, eller Englevinge, udspringer i sagens natur fra lampeskærmens asymmetriske udformning.

Som vi også kender det fra andre af Aaltos lampedesigns, så anvendte han med denne Angel Wing også noget så specielt som læder i et lampedesign. Lampeskærmen, der er formet som en englevinge, er udført i hvidlakeret metal mens selve stangen er polstret med læder og med et slutstykke af poleret messing. Lampen er meget sammenlignelig med to af hans andre lampedesigns; nemlig dobbelt- og tredobbeltlampen Model 809 og ikke mindst også væglampen Model 910.

13b-1-819x1024
(Indlægget store billede øverst er fra wright20.com og dette er fra modernity.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne klassiker-serie her på bloggen.

Skriv et svar