Klassiker: AT34

Med denne uges klassiker: AT34, vil jeg gå lidt mere i dybden med én af mine absolutte personlige favoritter, når vi taler om lige netop Wegner. Det kubeformede lille barskab, navngivet model AT34, tegnede arkitekten Hans J. Wegner tilbage i år 1956. Det var møbelsnedkeren, Andreas Tuck, der i øvrigt var én af Wegners faste samarbejdspartnere igennem hans karriere, der stod for fremstillingen af barskabene, der i dag må siges at kunne betegnes som et yderst eftertragtet Wegner-værk.
Det sammenklappelige barskab er udført i massivt teak eller egetræ og med fire korte runde ben af stål. Masser af gode opbevaringsmuligheder indvendigt og med en skuffe på siden af skabet. Med låget slået op har du således også et ekstra afsætterbord. Har du haft dine hænder på dette værk, er du ikke i tvivl om, at kvaliteten, udførelsen og ikke mindst detaljegraden er meget, meget høj, til trods for at det er udført hos Andreas Tuck, der lidt misvisende eller ej, ofte er forbundet med de noget mere simple og knap så fine designs af Wegner – specielt set i forhold til værker af snedkeren Johannes Hansen. Barskabet er lavt, hvilket komplimenterer datidens lænestole, sofaer og andre hvilemøbler, og hvilket også gør designet både moderne og anvendeligt i nutidens moderne indretning den dag i dag.

AT34-Barskabet blev i øvrigt fremvist på Fabrikantforeningens Møbelmesse i Fredericia fremme i 1959 – et årstal hvortil det terningformede skab faktisk også krediteres til et par enkelte steder. Det skulle dog være tegnet allerede i år 1956, hvilket også fremgår af de langt fleste steder. Ydermere blev det kubistiske lille skab oprindeligt bl.a. forhandlet hos Illums Bolighus’ varehuse. Kort og godt en sand lille Wegner-perle.

3_2125833_bar-cube-bar-designed-by-hans-wegner-for-andreas-t
(Billedet øverst er fra wright20.com og dette er fra modernity.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie herinde på bloggen.

Skriv et svar