Klassiker: BO64-sofaen

Med denne uges klassiker: BO64-sofaen, skal vi forbi en af mine favoritter inden for sofaer – hvis ikke det ér min favorit. Sofaen er tegnet af Finn Juhl i år 1946 og produceret hos firmaet Bovirke, der i denne tid var producenten bag en række af Finn Juhls populære møbler. De tidlige modeller af sofaen kan endvidere konkret tilskrives snedkeren Carl Brørup, der var ansat hos Bovirke i tiden.
BO64’eren er et såkaldt overpostret møbel og som vi kender det fra de tidlige af Finn Juhls værker, så er det med de smukke organiske og nærmest skulpturelle former i højsæde. En udformning der nærmest omfavner en og som inviterer til, at man lader hånden køre langs ryglænet når man sidder i den. Sofaen betegnes af flere som en slags industrimodel af Poeten, og den er da også noget mere udbredt. Priserne har tidligere hen også været ganske under niveauet vi ser den dag i dag, hvor BO64 atter opnår ganske flotte priser, og også måske er mere moderne og eftertragtet end set i mange år.

Rent stil- og formsprogsmæssigt ligger sofaen som nævnt altså meget op ad Finn Juhl mere kendte sofa, nemlig Poeten, der er tegnet fem år tidligere end denne sofa. Jeg vil endda gå så langt som at kalde denne BO64 for Poetens buttede, eller i hvert fald lidt mere kurvede lillesøster. BO64-sofaen blev så vidt jeg ved fremstillet i et par forskellige størrelser.
d6huqsbf3_2183299_sofa-bo46-designed-by-finn-juhl-for-bovirke-denmar-1024x683

Tryk på “Klassiker”-tagget her lige under for at se flere sande danske og Skandinaviske klassikere beskrevet her på bloggen i netop denne kategori.

2 tanker om “Klassiker: BO64-sofaen

 1. Kan i oplyse mig om prududenten af fj 45 stolen, jeg har fået købt en kopi som politiet har solgt på auktion.
  Birgit

  1. Hej Birgit. Tak for din besked.

   45-stolen har været fremstillet forskellige steder. Helt oprindeligt hos snedkermesteren Niels Vodder. Men senere også hos Søren Horn, Niels Roth Andersen og Hansen & Sørensen, der i dag hedder One Collection, hvor stolen også produceres i dag.

   Bedste hilsner
   Erik

Skriv et svar