Klassiker: Christiansborg-Ringkrone

Med denne uges klassiker: Christiansborg-Ringkrone skal vi se nærmere på en af de arkitekter, hvis designs er mere oppe i tiden end måske nogensinde før. Det er selvfølgelig Vilhelm Lauritzen jeg taler om, og for hvem hvis designs altså er utroligt eftertragtede netop nu.
Et af hans mest iøjnefaldende værker er denne lysekrone ved navn Christiansborg-Ringkrone, som Lauritzen tegnede tilbage i år 1951 og som blev fremstillet hos Louis Poulsen. Dog skal det nævnes, at lampen her nok ikke er Lauritzens allermest populære design, hvor de originale bord- og væglamper i messing nok trods alt er et skridt foran. Selve ringkronen, eller stellet om man vil, findes fremstillet i både stål og messing og selve lampehovederne er af opalglas.

Lampen hedder som den hedder, af den ganske simple årsag, at det var til netop Christiansborg-bygningens indretning, at Vilhelm Lauritzen tegnede lysekronen – og hvorfra den forsat den dag i dag hænger fra loftet flere steder. Lampen findes i flere forskellige størrelser; med 3, 5, 7, 12 og sågar med ikke mindre end 24 lampehoveder. Den sidstnævnte er i sagens natur den mest specielle, yderst sjælden – for ikke at nævne at den også er stor. De andre af modellerne er derimod relativt fornuftige at komme i nærheden af rent økonomisk. Lamperne produceres, i modsætningen til et par andre af hans lampedesigns, ikke længere og er med den stigende popularitet i senere år, derfor blevet svære og svære at få fat i.

christiansborg-chandelier-by-vilhelm-lauritzen-for-louis-poulsen-1950-1406331274B76CED1C3FF8F8D7E8C3934E4832300
(Her ses Christiansborg-Ringkronen med 5 skærme, Christiansborg i København og et detaljebillede af den smukke kombination af opalglas og messing)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie herinde på bloggen.

En tanke om “Klassiker: Christiansborg-Ringkrone

Skriv et svar