Klassiker: Dråben

Med denne uges klassiker: Dråben, skal vi forbi ét af Arne Jacobsens finere værker. Dråben er tegnet af Jacobsen tilbage i år 1958, hvor stolen var en lille brik i det storstilede design- og efterfølgende indretningsprojekt som Arne Jacobsen var hyret til at udføre med opførelsen af SAS Royal Hotel i København. Dråben blev oprindeligt udført i blot 40 eksemplarer til Snackbaren på øverste etage af hotellet – alle 40 stole betrukket med sort eller cognac-farvet skind og alle med brunerede ben af messing.
Derudover blev der fremstillet et for mig ukendt antal stole til hotellets værelser. Disse stole var i modsætningen til de andre betrukket med uld i et par forskellige farver og med forkromede ben. Disse var placeret ved sminkebordet på værelserne. Der menes at være fremstillet få hundrede af disse stole. Dråbe-stolen, der i øvrigt blev fremstillet hos Fritz Hansen, blev udelukkende fremstillet til SAS-hotellet og kom aldrig i serieproduktion, hvilket også er grunden til at stolen intet produktionsnummer har og derfor kun er kendt under Dråbe-betegnelsen. Fremme i år 2014 relancerede Fritz Hansen så Dråben.
I dag er de oprindelige eksemplarer i meget høj kurs – specielt de føromtalte stole betrukket med cognacfarvet skind og brunerede ben. Sådan ét eksemplar har tidligere været solgt på auktion herhjemme for hele 260.000 kr., og må derfor betegnes som lidt af et eftertragtet samlerobjekt. Også de oprindelige uldbetrukne stole er i dag mange penge værd. Et noget slidt og mildest talt kedeligt eksemplar er tidligere solgt med et hammerslag på hele 40.000 kr. for én stol.
Denne store prisforskel er nok en af grundene til, at man i auktionsbranchen angiveligt er stødt på flere stole, der er blevet ombetrukket med brunt skind, og hvor det forkromede stel er forsøgt ændret således at det skal ligne messing.

Afslutningsvis skal det nævnes, at to eksemplarer, i øvrigt polstret med turkisblåt uld, som vi kender det fra de oprindelige værelser, fortsat den dag i dag står ved sminkebordet på det nærmest  autentiske værelse 606, også kaldet Arne Jacobsen Suiten, på SAS Royal hotellet. Det er i øvrigt bestemt et besøg værd.

b1a0882c69ed60ddc564055786c7bf74--arne-jacobsen-chair-hotel-copenhagen304_3_design_june_2014_arne_jacobsen_drop_chair_from_the_sas_royal_hotel__wright_auction
(Billede fra snackbaren på SAS Royal Hotel og et billede af en af de oprindelige stole dertil. Billede fra wright20.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

2 tanker om “Klassiker: Dråben

 1. De var oprindeligt ikke polstret med turkisblåt uld som man kan se på 606. Oprindeligt var de betrukket med et tekstil tegnet af AJ og blev kaldt regn. Det var lysegrå med en ganske svag lyseblå tone, og med et stribet mønster i der lignede regn. Desværre er der så vidt jeg ved, ingen overlevende eksemplarer med Regn tekstilet.
  Desværre er værelse 606 langt fra 100% autentisk. Gardinerne, sengetøjet og møblerne er ikke af den oprindelige slags.
  Oprindeligt var de store suiter møbleret med to æggestole og et bord med lyseblå formica. Der var ikke to sminkeborde, men kun et; det andet var oprindeligt med indbygget radio.

  1. Hej Mathias. Det Regn-mønster har jeg tidligere fået læst mig lidt til, men har simpelthen ikke kunne finde det igen og få be- eller afkræftet min egen formodning. Så mange tak for din indspark. Du har som altid et dejligt input når det omhandler Arne Jacobsen. Tak! 🙂

   Bedste hilsner
   Erik

Skriv et svar