Klassiker: Egg Chair

Med denne uges klassiker: Egg Chair, eller Stol Nr. 188, som den faktisk oprindeligt hedder, runder vi en af de ikke helt så profilerede møbelarkitekter. Ikke desto mindre er Hans Olsen manden bag en række spændende og anerledes designs, der også den dag i dag er ganske efterspurgte. Et af de bedste eksempler er denne stol, der er tegnet af Hans Olsen tilbage i år 1956 og udført af snedkermester Verner Birksholm hos N.A. Jørgensens Møbelfabrik, der også kendes som under navnet Bramin Møbler. En producent, der i øvrigt også har fremstillet møbler for bl.a. Johannes Andersen og H.W. Klein m.fl.

Stolen blev første gang fremvist på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København i år 1956, hvor den angiveligt vagte ret stor opmærksomhed, bl.a. grundet dens sjove asymmetriske udformning – men til trods for det blev stolen aldrig noget stort og udbredt design. Samarbejdet mellem møbelarkitekten Hans Olsen og snedkermester Verner Birksholm blev heller aldrig noget bredt anerkendt makkerpar, som vi ellers kender det fra bl.a. Finn Juhl og Niels Vodder, Wegner og Johannes Hansen, Kjærholm og Kold Christensen osv.

Egg Chair/Stol Nr. 188 er i tiden netop nu meget moderne. Sådan set både materiale- og formsprogsmæssigt, hvor den går fint i takt med det lette design, der er en af trendsene lige nu – og den har da også siden hen været sendt i industriel produktion. Dog er det i sagens natur de oprindelige modeller af Verner Birksholm, der er mest eftertragtede, når de sjældent dukker op.

fried-egg-chair-by-hans-olson-front-220080308dtc0051_1_web224_1_scandinavian_design_may_2016_hans_olsen_lounge_chair_model_188__wright_auction

Tryk på “Klassiker”-tagget her under for at se flere sande klassikere inden for møbler, lamper m.m. fra den Skandinaviske designarv beskrevet her på bloggen.

Skriv et svar