Klassiker: Egypterbord

Med denne uges klassiker: Egypterbord, skal vi forbi en af mine absolutte favoritter af de prominente Lassen-brødre. Det var den ældste af brødrene, møbel- og bygningsarkitekt Mogens Lassen, der i øvrigt hos den bredde befolkning nok er bedst kendt for Kubus-stagen, der helt tilbage i år 1940 tegnede bordet her. Med Egypterbordet, der i øvrigt blev fremvist for befolkningen og pressen på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København samme år, lod Mogens Lassen sig inspirere af et fund i Tukanthamens grav i Egypten i år 1922.
Det sammenklappelige bord, der her ses udført i palisander og med messingbeslag på ben og fødder, blev oprindeligt fremstillet af snedkermesteren A. J. Iversen, der var blandt de fineste inden for hele snedkerfaget i Danmark tilbage i denne periode, og som også i dag fortsat er et af mest eftertragtede snedkernavne, når vi taler dansk møbelhistorie.
Efter A. J. Iversens død overtog hans søn, Gunnar Iversen, faktisk produktionen af bordet indtil værkstedet lukkede permanent, hvor fra produktion da overgik til Rud. Rasmussen, der den dag i dag fortsat fremstiller bordet. Det er i sagens natur dog de oprindelige eksemplarer af bordet, og navnlig hvis det er udført i palisander som vist på billedet her, der er langt mest eftertragtede – til trods for at kvaliteten af de senere producerede og de nyproducerede skam også er meget høj. Bordet findes også i teak og mahogni.

Udover dette bord, der i øvrigt findes i to forskellige størrelser, så har Mogens Lassen også tegnet en ligeledes foldbar stol, der ligesom bordet her er kraftigt inspireret af møbler fra den noget ældre egyptiske tidsalder, hvilket også andre danske arkitekter, bl.a. Ole Wanscher, lod sig inspirere af. Den nævnte stol betegnes i modsætningen til Egypterbordet her som et unikaværk og er i sagens natur derfor yderst sjældent – og meget kostbart.

DSC_9331_l90e027744d1694988cd592cc4bf9ceb6
(Billeder begge fra 1stdibs.com/studioschalling og schalling.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere klassikere beskrevet i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar