høvd

Klassiker: Høvdingestolen

Denne uges klassiker er et af de mest bekostelige møbler inden for dansk møbelkunst. Høvdingestolen, eller FJ49 som den også hedder, er tegnet af Finn Juhl tilbage i 1949. Stolen blev tegnet af Finn Juhl og produceret af Niels Vodder til Snedkerlaugets Møbeludstilling i år 1949 – og der er derefter angiveligt blot produceret omkring 75 stk. alt i alt af den originale stol af Niels Vodder.
Efter Niels Vodder overtog Søren Horn og Niels Roth Andersen produktionen af stolen, og siden år 2002 og til og med den dag i dag har OneCollection så stået for produktionen af Høvdingestolen – dog er det i sagens natur de helt originale modeller af stolen, der opnår de tårnhøje priser man kan se stolen bliver handlet til. Amerikanske Baker Furniture har også produceret stolen, men angiveligt i en tydeligt ringere kvalitet.

Høvdingestolen, der består af et stel af teaktræ og med sæde, ryg- og armlæn i læder/skind, må siges at være et af de allerstørste værker, hvis ikke dét største værk, af Finn Juhl. Derudover står stolen i dag som et af de klareste ikoner inden for dansk møbeldesign.
1 2

Tryk på “Klassiker”-tagget for at se flere gennemgange af skandinaviske klassikere her på bloggen.

En tanke om “Klassiker: Høvdingestolen

Skriv et svar