Wegner, polstret påfuglestol

Klassiker: JH521

Denne uges klassiker: JH521  er et af de absolut smukkeste værker fra Hans J. Wegner og Johannes Hansens hånd. Stolen, der også går under navnet Polstret Påfuglestol, er designet i år 1953 og altså fremstillet af Wegners tro væbner, snedkermesteren Johannes Hansen. Hvorfor den netop kaldes Den Polstrede Påfuglestol ses tydeligt i dens form og udtryk, der til sammenligning minder meget om Påfuglestolen, som Wegner tegnede fire år tidlige, nemlig i år 1947. Wegner videreførte sågar også formen og designudtrykket til Oculus-stolen, eller Øjestolen, som den helt oprindeligt blev navngivet, og som han lancerede fremme i år 1960.
Stolen her, JH521’eren, blev første gang fremvist for befolkningen ved det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København samme år som den blev til, nemlig i ’53. En udstilling hvor et utal af de store som mindre store designs vi i dag kender som klassikere og moderne møbler, i sin tid blev fremvist.

Den Polstrede Påfuglestol er derudover en af de få stole, der formår at kombinere både stof og læder i én og samme stol. Stolen er til og med meget sjælden – og ikke mindst kostbar. Den har ved flere lejligheder opnået hammerslag på 300.000-400.000 kr., når den er blevet solgt på auktion herhjemme.
Som så mange andre af datidens store møbeldesigns, så er denne stol fortsat i produktion den dag i dag, hvor den fremstilles hos PP Møbler.

76122e4992a5210de2c92a492ede7f23untitled

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere sande klassikere beskrevet i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar