Klassiker: Korsvasen

Med denne uges klassiker: Korsvasen, skal jeg såmænd for første gang runde den danske arkitekt og professor Bodil Kjær. Tilbage i år 1961 designede hun denne smukke glasvase, kaldet Korsvasen, der sidenhen vel godt kan betegnes som at være blevet lidt af et samlerobjekt blandt dybdegående kendere af dansk og nordisk design. Vasen blev fremstillet hos den store svenske glasproducen ved navn Gullaskruf og solgt hos den danske producent og forhandler Torben Ørskov & Co, hvor de var i handlen frem til år 1978.
Bodil Kjærs vision med designet af vasen var såmænd ganske enkel, men alligevel meget sigende for hele hendes tilgang til formgivning og udførelse; hun ville ganske enkelt kreere en vase, hvor blomster kunne stå direkte op – som de gør i naturen. Enkelt og anvendeligt, hvilket var et af de generelt vigtige kriterier hos Bodil Kjær.
Korsvasen blev oprindeligt fremstillet i tre forskellige højder og størrelser og så vidt jeg ved også i et par forskellige farvenuancer; grøn, blå og klar. Mest populær er vaserne i blåligt eller grønligt glas, som det ses på dette indlægs store billede. Vasen produceres atter fra ny af den dag i dag. De originale vaser fra 1960’erne var vidst nok mundblæste og fremstillet i stålforme, men om det stadig er gældende i dag, ved jeg ikke.

Bodil Kjær, der ellers må siges at være bedst kendt for hendes ikoniske og verdenskendte skrivebord, designet to år forinden, nemlig i år 1959, er nemlig ganske sikkert ikke et navn alle vil kunne nikke genkendende til. Hun kan dog, sammen med mere udbredt kendte navne såsom Nanna Ditzel og Grete Jalk, betegnes som et af flagskibene af de kvindelige danske arkitekter.

02a1ee431963e3eea6c6ee4eb0fd9b4113528553_259591184409214_5011233565925123926_o
(Billede af Korsvasen fra da-capo.dk og et gammelt annoncefoto af vaserne)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie herinde på bloggen.

Skriv et svar