Klassiker: Krenitskålene

Denne uges klassiker er et stykke af den danske designskat, som langt de fleste kender eller har set før. Krenitskålene, som der er tale om, er skabt af den danske civilingeniør og materialeforsker, Herbert Krenchel, tilbage i år 1952-53. Krenchel var 30 år gammel og arbejdede på Danmarks Tekniske Universitet, da han tegnede de letgenkendelige skåle, der den dag i dag er kendt i hele verdenen.
Skålene blev oprindeligt produceret hos firmaet Torben Ørskov og Co., og er udført af en formet stålplade, dernæst sandblæst med stenmel på ydersiden for at opnå det flotte matte udseende, og så med den iøjnefaldende farvede emalje indvendigt i skålen.

Skålene var en stor succes lige fra starten af – såvel både i Danmark som rundt omkring i verdenen. Dog stoppede produktionen i 1966, da fabrikkerne, der stod for materialerne og udførelsen af skålen lukkede. Krenitskålen blev relanceret hos designvirksomheden Normann Copenhagen efter 44 år ude af produktion, da de i 2010 indgik et samarbejde med Herbert Krenchel, der døde få år efter relanceringen, nemlig i 2014.
Det er i sagens natur de tidlige originale udgaver af skålene, der er langt mest eftertragtet i forhold til de nyproducerede. Kvaliteten og følelsen af skålene er der også forskel på.

Navnet Krenitskål er i øvrigt en sammensætning af efternavnet Krenchel og materialet eternit.

krenit2 krenit krenc

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere gennemgange af sande klassikere her på bloggen.

(Billedet med de forskellige Krenitskåle er lånt fra lysfabrikken.dk)

Skriv et svar