Klassiker: Louisiana

Med denne uges klassiker: Louisiana, skal vi såmænd for første gang her på bloggen runde arkitekten og professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Vilhelm Wohlert. Det var de to danske arkitekter Vilhelm Wohlert og kollegaen Jørgen Bo, hvoraf Wohlert er klart det bedst beskrevne blad, der tilbage i år 1958 fik opgaven at tegne det i dag meget kendte Louisiana Kunstmuseum, der er beliggende i Humlebæk, nord for København.
Et designprojekt som satte begge arkitekter på det internationale landkort. Lampen her af samme navn som museet, blev tegnet fremme i år 1967 og specifikt til netop kunstmuseets spisesal, men den blev så vidt jeg ved af også anvendt flere andre steder på Louisiana-museet, hvilket det også fremgår af billedet længere nede.

Louisiana-pendlen, der i øvrigt er fremstillet hos Louis Poulsen og udført i kobber, findes i tre forskellige størrelser; lille, medium og stor. I hvert fald den store model er ret så sjælden. Derudover ses lampen nok oftest faktisk uden den ellers originale hvide inderskærm af plastisk – hvilket måske endda gør lampen endnu smukkere, hvis du spørger mig. Vilhelm Wohlert har også senere i sin aktive karriere samarbejdet med Louis Poulsen, hvortil han har designet belysning lige fra 1950’erne, 70’erne og også op i 90’erne.
Denne pendel er dog, sammen med Satellite-lampen, nok hans bedst kendte lampedesign.

lousiana3
(Øverst ses lampen uden inderskærm og her med. Billeder fra 20emesiecle.be og da-capo.dk)

untitledv
(Her ses lampen på Louisiana-museet. Billeder fra wohlertarkitekter.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

En tanke om “Klassiker: Louisiana

Skriv et svar