Klassiker: Mågen

Med denne uges klassiker: Mågen, skal vi en tur omkring et af Arne Jacobsens seneste designs. Vi skal helt frem til årene 1968-1970 for at finde Mågen, eller Mågestolen om man vil, og som egentlig oprindeligt blev navngivet FH3108 og FH3208 – alt efter om stolen er med eller uden armlæn. Arne Jacobsen tegnede modellen uden armlæn, 3108’eren, tilbage i år 1968 og to år senere, fremme i ’70, blev den populære model med de karakteristiske armlæn, 3208’eren, så sat i produktion.
Vi har med Mågen oprindeligt angiveligt at gøre med en videreudvikling af hans mere udbredte Syver-stol at gøre, hvor en anelse større indskæringer er den umiddelbare største forskel på de to stole. Derudover var der blevet arbejdet med siddekomforten. Af hvad jeg ved af, var Mågen ikke tegnet til noget konkret – men stolen fik alligevel en væsentlig rolle at spille i de prægtige lokaler i den nyopførte Nationalbank i København, der blev opført i årene 1965-71, og som i øvrigt var Arne Jacobsens sidste store projekt som arkitekt.

Som vi kender det fra rækken af Arne Jacobsens andre verdenskendte skalstole; Myren, Syveren, Grand Prix m.fl., så var det med denne sidste i rækken også møbelproducenten og Jacobsens faste samarbejdspartner, Fritz Hansen, der fremstillede stolene. Arne Jacobsen afgik i øvrigt ved døden i år 1971 – altså blot året efter, at modellen med armlæn blev sat i serieproduktion. Så vidt jeg ved af, så er denne stol, modellen med armlæn, vel at mærke, Arne Jacobsens sidste kendte kreation. Mågen, både med og uden armlæn, var i øvrigt kun i produktion indtil år 1974.

Lily_Danish_National_Bank jpg
(Mågen hos Nationalbanken, ca. år 1971. Billede fra fritzhansen.com)

(Billedet øverst er fra orangefurniture.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

2 tanker om “Klassiker: Mågen

  1. Det sidste møbel Arne Jacobsen tegnede var ”Snoopy” sofaen – også kaldet ”Nuser”, model 3600. Udviklingen begyndte i december 1970 og Jacobsen nåede at godkende prototyperne to måneder før sin død i marts 1971.

Skriv et svar