NV45

Nu skal det handle lidt om NV45’eren her på bloggen. Ét af Finn Juhls allermest ikoniske designs, den elegante lænestol her, er tegnet tilbage i år 1945 og fremstillet hos snedkermesteren Niels Vodder – deraf modelnavnet NV45. Stolen kaldes dog også FJ45, da den igennem tiden er blevet fremstillet flere steder end hos netop Niels Vodder. Stolen blev fremvist for befolkningen på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København i ’45.
Finn Juhl var en banebryder inden for dansk møbeldesign – og NV45’eren her, der i øvrigt var et af hans første eksempler fra en længerevarende vision om at frigøre sæde og ryg fra selve stellet og dermed skabe et lettere design, er fremstillet i både teak, valnød, mahogni, kirsebær og ikke mindst palisander, der må siges at være den mest eftertragtede model blandt samlere fra hele verden. Også en mildest talt ekstrem sjælden sofamodel blev i øvrigt tegnet og fremstillet samme år.

NV45’eren er altså et af Finn Juhls ypperste og fineste møbeldesigns. Stolen er dog også lidt skrøbelig omkring samlingerne, hvilket med tiden naturligvis har medført at de oprindelige eksemplarer er blevet mere og mere sjældne. Den internationale ikonstatus overgås kun, efter min egen subjektive formodning, af hans Høvdingestol. Derudover skal det nævnes, at Finn Juhl selv havde to eksemplarer af NV45-stolen stående i stuen i sit eget hjem.

(Billedet øverst er fra schalling.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar