cce07f65638313eccac77e71940efca3

Klassiker: Oksen

Denne uges klassiker: Oksen er et af de mere sjældne værker af arkitekten Arne Jacobsen. Lænestolen, der hører med i ligaen blandt de fysisk store stole, er tegnet i år 1966 – angiveligt som modsvar til Hans J. Wegners Ox-Chair, der blev lanceret fem år tidligere, nemlig i ’61. Dog skulle Arne Jacobsen have haft tegninger til Oksen liggende allerede i 1950’erne.
Oksen har aldrig opnået lige så stor udbredelse som Wegners føromtalte model, men til trods for det, og måske endda også på grund af netop det, så er Jacobsens eksemplar her meget mere sjælden og ikke mindst også noget mere eftertragtet blandt kendere og samlere. Ikke mindst også i form af det faktum, at stolen kun skulle være fremstillet i blot 300 eksemplarer – og så selvfølgelig også fordi det er Arne Jacobsen.

Oksen-stolen har ikke været i produktion siden de oprindelige stole blev produceres i midt-slut 60’erne, og stolen er produceret hos Fritz Hansen. Som vi kender det fra andre af hans klassikere såsom Ægget og Svanen, så er Jacobsens Oksen polstret med læder og monteret på en søjle- og fempasfod i aluminium. Oksen findes dog, så vidt jeg ved, kun i de to viste farver læder.

Oksen er som sagt rigtig sjælden og et sandt samleobjekt i sig selv – både såvel for folk i ind- og udlandet. Endnu mere sjælden er den tilhørende skammel faktisk.

617884oksen

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere gennemgange af sande klassikere inden for møbler, belysning m.m. her på bloggen.

Skriv et svar