Klassiker: Påfuglen

Med denne uges klassiker: Påfuglen, kigger vi for første gang her på bloggen forbi den danske arkitekt Bent Karlby. Tilbage i 70’erne, nærmere betegnet formentlig i år 1974 tegnede han denne farverige væglampe, der blev fremstillet hos lampeproducenten Lyfa. Påfugl eller Påfuglen hedder lampen, hvilket meget tydligt må siges at kunne ses hvorfor. Det runde design og de farverige lameller leder hurtigt tankerne mod en påfuglehans storslåede haleparti. Påfuglen her er fremstillet af farvelakereret metal, og den bliver kun endnu smukkere af at være tændt.
Der er dog skruet noget op for farverne her i forhold til en levende påfugl – faktisk i sådan en grad, at det får mange til fejlagtigt at tro, at lampen er tegnet af Verner Panton. Universet er da også meget lig Pantons med denne Påfuglen – og endvidere bliver en del andre af Karlbys lampedesigns ofte forvekslet med landsmanden Jo Hammerborg.

Bent Karlby er dog manden bag – og han er ganske vidst ikke ligefrem et navn, der er allemandseje. Bedst kendt er den århusianske arkitekt dog for sit længerevarende samarbejde med netop producenten Lyfa, for hvem han tegnede en ganske lang række lamper op igennem 1950-, 60- og 70’erne, og hvor bl.a. Kina-pendlen kan nævnes som et af hans vel nok bedst kendte værker.

pair-of-peacock-wall-lamps-by-bent-karlby-for-lyfa-1960s
(Det store billede øverst er fra duscdesign.com. Dette her er fra vntg.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se endnu flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

2 tanker om “Klassiker: Påfuglen

Skriv et svar