Klassiker: Påfuglestolen

Denne uges klassiker er et af største og ikke mindst nok mest betydningsfulde designs, når vi taler om Hans J. Wegner. Wegner tegnede i år 1947 nemlig en stol, som man mener var idégrundlæggeren til en række andre større stole fra hans side.
Dette var opsigtsvækkende, da det var noget anerledes end hvad man i 40’erne havde været vant til fra møbelarkitekterne i denne tid. I årene efter Påfuglestolen kom stole såsom Flaglinestolen, JH 521 m.fl. fra Wegners hånd.

Påfuglestolen, eller Model 550 som den også kaldes, blev udviklet i tæt samarbejde med Nils Thomsen, og allerede kort efter sat i produktion hos snedkermester Johannes Hansen, der som bekendt var en af Wegners faste producenter fra denne tid. Stolen produceres fortsat, og det sker hos PP Møbler, der i dag har rettighederne til en række af Wegners designs.
Kort efter stolen blev introduceret for offentligheden blev den en succes. Det var dels fordi den skilte sig så meget ud fra andre stole i denne periode – men også fordi stolen bare var fantastisk smuk. Påfuglestolen er i dag fortsat yderst eftertragtet, når vi af og til ser en af de oprindelige modeller på auktion eller lign.

Stolen er udført i asketræ, og med armlæn i enten ask- eller teaktræ samt et sæde i papirgarnsflet.
Endvidere skal det nævnes, at det faktisk var kollegaen Finn Juhl, der navngav stolen Påfuglestolen – og det må siges at være af temmelig åbenlyse årsager.

30138242265+939befbff26ea90f2c320b4e03cf7dc67c4
(Her ses Wegner selv sidde i sin Påfuglestol)

Tryk på “Klassiker”-tagget her under for at se flere blogindlæg i lige netop klassikerserien.

Skriv et svar