Klassiker: Pelikanen

Næste kapitel i klassiker-serien er en af mine egne all-time favoritter. Pelikanen, som denne overpolstrede lænestol hedder, er tegnet af Finn Juhl helt tilbage i år 1940. Stolen er helt oprindeligt produceret hos Niels Vodder, der var Finn Juhls faste samarbejdspartner i den tid, men er sidenhen også blevet produceret af Hansen & Sørensen og også hos OneCollection, der jo står for nyproduktionen af et udvalg af Finn Juhls værker den dag i dag.

Pelikanen skulle, som det i øvrigt også var tilfældet med dens efterfølger fra år 1941, nemlig Poeten, at den skulle fremvises på Snedkerlaugets Møbeludstilling, hvortil stolen var med i samme år som tilblivelsen, nemlig 1940. Pelikanen er som nævnt en såkaldt overpolstret stol, der er udført med betræk oftes i stof og med tykke runde ben i teaktræ. Stolen findes også med betræk af læder og med ben i andre træsorter.

De oprindelige modeller af Pelikanen fra snedkermester Niels Vodder er ligefrem samleobjekter og kan opnå meget høje priser, samt de er yderst sjældne på markedet. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen blev et eksemplar således solgt for hele 340.000 kr. i 2002. Dette er langt, langt over, hvad en nyproduceret fra OneCollection koster fra ny.

pelikanen2 pelikanen

Tryk på “Klassiker”-tagget for at se flere sande klassikere her på bloggen.

Skriv et svar