Klassiker: PH Kontrast

Klassiker-tid på bloggen. Loftslampen ved navn Kontrast er tegnet af vores lands største lampeskaber, nemlig Poul Henningsen. I 1962 tegnede han lampen, og producenten var Louis Poulsen – præcis som på alle PH’s andre lamper. Kontrast-lampen består af en opbygning på i alt hele 10 skærme af aluminium, der er malet hvide og højglanspolerede blanke og med orange på indersiden. Lampen er faktisk udstyret med et indbygget hejsesystem i lampens top, så pæren kan justeres og derved give forskelligt lys. Kontrast lampen er ikke længere i produktion, men ses alligevel rimelig ofte udbudt i handel.

Kontrast lampen her er helt klart blandt mine egne favoritter inden for Poul Henningsen-verden, hvis ikke den er min egentlige favorit. Den er ikke for stor, ikke for lille og ikke for kedelig – og så lyser den fantastisk smukt pga. lampens opbygning og det orange element i lampens midte.

ph ph2

Tryk på “Klassiker”-tagget for at se de tidligere gennemgange af andre sande klassikere.

9 tanker om “Klassiker: PH Kontrast

 1. Hej med dig.

  Jeg er helt enig med dig. Kontrast lampen er en af de flotteste i loftlamper fra perioden og frem fra PH. Går man længere tilbage synes jeg at modellerne i røgfarvede/gule glas er flottere trods alt. Men Kontrasten har efter min mening hele 3 fordele som jeg ser det. Den er klassisk med stort K, ikke dyre end at den er opnåelig for mange, hvis man virkelig vil, giver et fantastisk lys og frem for alt så klæder den de fleste hjem, hvad enten man bor meget klassisk generelt, eller som jeg, lidt hi-tech med iblandet lidt forskellige speciel udvalgte klassiske møbler og effekter.

  1. Hej Michael! Tak for din besked!

   Det er lige netop rigtigt, det du skriver – og så kan jeg personligt godt lide, at der er orangefarvet indvendigt og ikke blot helt hvid. Jeg havde den selv hængende i et par år, men den er skiftet ud nu 🙂

   Erik

   1. Hvordan kan det være at du har skiftet den ud, hvis du ellers så godt kan lide den? Jeg har i skrivende stund netop kontakt med en der ønsker at sælge hans eksempler og regner med at slå til. Jeg synes som sagt at den er fantastisk at se på og tror den ville pynte i mit hjem over spisebordet som er i sort bejdset egetræ med lysegrå lineoliun bordplade. Jeg er dog lidt usikker på hvordan dens lys vil opføre sig i dette tilfælde.

    1. Der er mange lamper jeg virkelig godt kan lide – og der er af og til udskiftning i samlingerne 🙂 Lige nu har jeg af loftslamper en PH-krone, en Finn Juhl-pendel og en ret sjælden Jo Hammerborg, der hedder Milieu.

     1. Ok godt så, så går man op i det ;-). Jeg er ret ny i denne forbindelse og ved endnu ikke helt hvad jeg ønsker, men umiddelbart tror jeg, at jeg er typen som køber eller ønsker mig møbler og lys med hjertet og ikke mindst øjenene, end jeg er samler som sådan – Jeg er ret bange for, at hvis jeg blev passioneret samler, så ville det gå hen og blive en alt for dyr spøg. Måske du ville kunne give mig nogle tip til at finde tingene rundt omkring, samt tip til hvordan man kan finde vidden om forkskellige eksemplarer, oprindelse, ægthed samt køb og salg?

     2. Man skal helt sikkert føle sin egen smag og følge hjertet – og der er skam nok skønne lamper at vælge i mellem. Og det behøver skam ikke være PH – bl.a. har Lyfa og Fog & Mørup produceret en lang, lang række fantastiske lamper, der er tegnet af forskellige arkitekter op igennem 1950’erne, 60’erne og 70’erne.

      Tja, lamperne er jo aldrig gratis. Men, køb brugt og køb god kvalitet – og sælg så igen når du føler for det. Så kan det nærmest løbe rundt som små investeringer.
      Mht. hvor man fine lamper, så er svaret overalt. Facebookgrupper, loppemarkeder, vintage- og retrobutikker.

      Viden dertil kommer med tiden. Opslagsværker såsom bøger og (host host) min blog her kan også hjælpe dig 🙂

 2. Tak for inspirationen. Jeg vil straks gå i gang, ikke alene på lampesiden men også omkring hvis jeg skulle falde over noget spændende kunst eller stentøj, den slags mangler jeg nemlig også en del af omend det nok ikke bliver til et større projekt med salto værker 😊

Skriv et svar