Klassiker: PK26

Med denne uges klassiker: PK26 skal vi forbi en af ganske få væghængte sofaer fra den så fantastiske danske designarv. Sofaen her, der har modelbetegnelsen PK26, er tegnet af Poul Kjærholm tilbage i år 1956 og fremstillet af E. Kold Christensen, der som bekendt var den oprindelige producenten af Kjærholm-møblerne, og som altså stod for fremstillingen af sofaen her frem til år 1982, hvorefter Fritz Hansen overtog. Dog var det eftersigende Ivan Schlechter, der stod for posterarbejdet på sofaerne af Kold Christensen.
Poul Kjærholm tegnede denne væghængte sofa specifikt til foyeren til John F. Kennedy kunstmuseet i Washington, D.C., USA, hvor han var blevet tilbudt netop den opgave at komme op med en konkret indretningsløsning, og hvor Kjærholm havde udset sig denne sofa til at spille en hovedrolle. Opgaven blev dog, af grunde jeg ikke kender til, aldrig til noget. Også en specieludgave blev angiveligt fremstillet til Østerport Hotel i København.

Sofaen, der i øvrigt er sammensat er enkelte moduler på hver 70 cm., er udført i læder og stål, og med lethed, elegance og minimalisme som nogle af overskrifterne – præcis som vi så godt kender det fra Poul Kjærholm. Måske var Kjærholm inspireret af Mies Van Der Rohe’s Barcelonastol og Kaare Klint sektionssofa fra henholdsvis år 1929 og 1934. PK26’eren er ydermere et relativt sjældent og ikke mindst dyrt design, og hvor specielt sofaer af tre eller fire sektioner godt kan blive ret så dyre, når de af og til ses på auktion herhjemme. Fritz Hansens produktion af sofaen stoppede i år 2004, og den har været ude af produktion lige siden da, hvilket naturligvis også gør designet mere eftertragtet.

2828_PK-5
(Det store billede øverst oppe samt dette er begge fra dmk.dk)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg fra netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar