Klassiker: PK80

Nyeste klassiker i rækken her på bloggen, er et af de fineste møbler inden for dansk møbelkunst – i hvert fald når vi taler om møbler, der fortsat produceres i dag. Det er Poul Kjærholms PK80 fra år 1957, der er tale om. Briksen, eller daybed om man vil, er oprindeligt produceret hos Kjærholms faste samarbejdspartner fra hans storhedstid, nemlig Ejvind Kold Christensen, men produceres i dag hos Fritz Hansen – præcis som det er tilfældet for de øvrige Kjærholm-møbler, der også fortsat produceres.
Som vi ofte nævner, så er det også i dette tilfælde de ældre modeller af PK80, der er både dyrest og klart mest eftertragtede. Rent faktisk kan en velpatineret model med Kold Christensen-stemplet nemt overgå nyprisen på en nyproduceret fra Fritz Hansen med 25-50- og måske endda op til 100%.

Briksen er oprindeligt udført med et stel af matforkromet stål, som vi kan se at Kjærholm generelt var meget begejstret for – og derudover med en bund af fineret træ og en tyk hynde af læder. Nyere modeller er af satinbørstet stål. Poul Kjærholm var med tilblivelsen og designet af PK80 meget inspireret af romerske divaner gennem Bauhaus.

1 2 3

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere klassikere beskrevet her på bloggen.

Skriv et svar