Klassiker: Pyramidestolen

Med denne uges klassiker: Pyramidestolen, skal vi forbi et af fineste designs af den danske møbelarkitekt Poul M. Volther. Volther er, til trods for at han ikke hører med blandt de største af de største, alligevel et meget kendt og udbredt navn inden for dansk møbelarkitektur. Bedst kendt er han uden tvivl for hans ikoniske FDB-Pindestol og ikke mindst Coronastolen. Her skal det dog handle om den noget mere ukendte Pyramidestolen, der dog også må anses for at være en sand Volther-klassiker.
Pyramidestolen her tegnede Volther tilbage i år 1953, og det var snedkermesteren Peder Pedersen, der stod for fremstillingen af stolen. Du sidder måske og tænker, at den da godt nok minder lidt om den føromtalte Coronastol – og dér har du ganske ret. Pyramidestolen her er nemlig forløberen for den langt bedre kendte Coronastol, som Volther tegnede små ti år senere, nærmere betegnet fremme i år 1962, og hvis kendte design altså udsprang fra netop denne Pyramidestol. Faktisk dateres Coronastolen nogle steder helt tilbage til ’58.

Pyramidestolen, der i øvrigt var en del af Kunsthåndværkets Forårsudstilling i ’54, blev oprindeligt angiveligt blot fremstillet i et yderst begrænset antal stole – mere konkret angiveligt kun i 8-10 eksemplarer fra den oprindelige snedkermester og FDB-værkstederne. Stolen har mange åbenlyse flotte detaljer omkring stellet – dog er selve rygstykket og stolens udtryk ikke ligefrem elegant. Stolen blev dog heller aldrig nogen succes og blev endvidere aldrig sat i serieproduktion.

(Billedet øverst er fra sothebys.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar