Klassiker: Søværnspendlen

I dag, d. 29/11, er det såmænd otte år siden, at den verdenskendte danske arkitekt Jørn Utzon afgik ved døden i en alder af hele 90 år. Det markerer jeg på bloggen, ved at udnævne hans vel nok mest udbredte design, nemlig Søværnspendlen, til denne uges klassiker. Men er den overhovedet designet af Utzon?
Jørn Utzon levede altså fra år 1918-2008 og han tegnede den oprindelige Søværnspendlen tilbage i 1950’erne – og den blev faktisk produceres hos Nordisk Solar Compagni. Der er dog flere skriverier om, hvorvidt det egentlig er Jørn Utzon eller ej, der rent faktisk står bag designet af lampen. Forklaringen er, at der kort efter blev fremstillet to andre lamper, som man altid har kaldt det samme navn, hvoraf to af dem er meget svære at se forskel på.
Flere steder krediteres den til Søværnets Bygningsdistrikt, der i tæt samarbejde med Louis Poulsen, der var den oprindelige producent af lamperne, skulle have udformet pendlen i sin tid. I øvrigt blev den oprindeligt anvendt i Søværnets egne bygninger, hvor den i mange år hang fra loftet i eks. kantiner og på diverse kontorer. Deraf har lampen altså fået navnet. Den har dog altid været kendt som et Utzon-design, og selv de store auktionshuse og eksperterne tilskriver den Jørn Utzon. Lige præcis hvordan dét hænger sammen, kan også være ganske besværligt lige at finde ud af.

Tilbage i år 2012 blev lampen så relanceret af Louis Poulsen; nu dog med navnet Doo-Wop. Relanceringen skete på baggrund af, at den originale lampe var begyndt at dukke mere og mere op på auktion m.m. og efterspørgselen var åbenbart stor. Den originale Søværnspendel var i fast produktion hos Louis Poulsen helt frem til starten af 1980’erne.

4033349012_964fe02b06_zbrass-poulsen1-1soevaernspendel-hanging-lamp-by-joern-utzon-for-nordisk-solar
(Her ser i fra venstre; Louis Poulsens model, i midten den almen kendte af Utzon og til højre den helt oprindelige Søværnspendel af Utzon. Begge af Utzon er produceret hos Nordisk Solar Compagni)

Tryk på “Klassiker”-tagget her under for at se flere sande klassikere beskrevet her på bloggen.

8 tanker om “Klassiker: Søværnspendlen

 1. Spændende udredning. Hvordan er du kommet under vejr med oplysningerne. Jeg har selv forgæves prøvet at spore lamperne tilbage til Utzon. har du nogen kildehenvisninger?

  1. Hej Jesper. Tak for din interesse i emnet.

   Ja, det er godt nok også lidt af en sag. Der har været mange, der i mange år (inkl. mig selv) der har taget fejl i mht. Søvernspendlen og hele Utzon-eller-ej-delen.
   Mange har simpelthen taget fejl af Utzons egen, og så Louis Poulsen-modellen.

   Dog har jeg sidenhen fundet information, der peger på, at en ukendt dansk arkitekt ved navn Thue Christensen også skulle være indblandet. Så helt i bund er vi nok ikke… Jeg håber at kunne få skrevet mere om det her på bloggen.

   Bedste hilsner
   Erik

   1. Kære Erik

    Tak for uddybende svar. Jeg har tænkt mig at gå videre med sagen her fra København. Jeg skal lade dig vide hvad jeg kommer frem til.
    Som et lille – ikke særligt seriøst – bidrag skal jeg fortælle at lauritz.com i herlev her til formiddag har oplyst at også Le Klint skulle have været involveret. Den tror jeg dog ikke på. De var også temmelig ligeglade om Utzon hed Jørn eller Jørgen (sic).

    Bedste hilsner

    JESPER

    1. Le Klint-indblandningen tror jeg heller ikke helt på. Jeg vil meget gerne høre, hvis du finder ud af mere i den spændende sag.

     God weekend!

     Bedste hilsner
     Erik

 2. Hej
  Jeg kan oplyse følgende om den traditionelle Søværnspendel, som blev fremstillet af Nordisk Solar i begyndelsen af 1950-erne: Jørn Utzons tegningsarkiv er overdraget til Utzon Center i Aalborg, hvor flere tegninger af lamper i 2012 var udstillet, herunder to tegninger af Søværnspendlen, hvoraf den ene var et “patineret” lystryk af en tegning udført af Søværnets Bygningsvæsen dateret 3.3.1952 og med teksten “GNIBEN LUFTVÆRNSSKYDESKOLE, Armatur til belægningsstuer. På dette lystryk er med blyant skitseret konstruktionsdetaljer og mål. Den anden tegning er en aftegning af denne, udført skitsemæssigt med blyant på manifol af Jørn Utzon med de skitserede samlingsdetaljer, hvor de tre skærme som blev samlet med 3 stk bukket fladstål og 3×3 skruer, til forskel fra Søværnets tegning, hvor de tre skærme er vist samlet med 3 påsvejsede stålplader. På tegningen har Utzon skrevet KOPI og gentaget teksten i tegningshovedet fra Søværnets tegning, men suppleret med overskriften “Søværnspendlen”. Utzon havde i perioden et samarbejde med Sven Middelboe hos Nordisk Solar, og det er min teori, at Sven Middelboe har bedt Utzon skitseret en produktionsvenlig konstruktion, så Nordisk Solar kunne få leverancen af lamperne. Det blev så en konstrukton lig den Utzon havde anvendt på Tivolipenlen fra 1947. Hvis jeg får oplyst en mailadresse, kan jeg sende jer en længere redegørelse, som jeg har udført. I øvrigt er der ikke nogen konflikt med oplysningen om, at Henning Klok som ung studerende skulle have tegnet Søværnspendel hos Søværnets Bygningsvæsen. Utzon har ikke taget æren for designet, min kun ændret samlingsdetalerne, så man fik en hensigtsmæssig udførelse af lampen.
  Venlig hilsen
  Hans Jakobsen, Aalborg

 3. Erik, Hans m.fl.
  Tak for at kaste lidt lys på sagen – so to speak. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at læse din udredning Hans – det lyder rigtig spændende. Er det noget du kunne fremsende digitalt?

Skriv et svar