Klassiker: Søværnspendlen

I dag, d. 29/11, er det såmænd otte år siden, at den verdenskendte danske arkitekt Jørn Utzon afgik ved døden i en alder af hele 90 år. Det markerer jeg på bloggen, ved at udnævne hans vel nok mest udbredte design, nemlig Søværnspendlen, til denne uges klassiker. Men er den overhovedet designet af Utzon?
Jørn Utzon levede altså fra år 1918-2008 og han tegnede den oprindelige Søværnspendlen tilbage i 1950’erne – og den blev faktisk produceres hos Nordisk Solar Compagni. Der er dog flere skriverier om, hvorvidt det egentlig er Jørn Utzon eller ej, der rent faktisk står bag designet af lampen. Forklaringen er, at der kort efter blev fremstillet to andre lamper, som man altid har kaldt det samme navn, hvoraf to af dem er meget svære at se forskel på.
Flere steder krediteres den til Søværnets Bygningsdistrikt, der i tæt samarbejde med Louis Poulsen, der var den oprindelige producent af lamperne, skulle have udformet pendlen i sin tid. I øvrigt blev den oprindeligt anvendt i Søværnets egne bygninger, hvor den i mange år hang fra loftet i eks. kantiner og på diverse kontorer. Deraf har lampen altså fået navnet. Den har dog altid været kendt som et Utzon-design, og selv de store auktionshuse og eksperterne tilskriver den Jørn Utzon. Lige præcis hvordan dét hænger sammen, kan også være ganske besværligt lige at finde ud af.

Tilbage i år 2012 blev lampen så relanceret af Louis Poulsen; nu dog med navnet Doo-Wop. Relanceringen skete på baggrund af, at den originale lampe var begyndt at dukke mere og mere op på auktion m.m. og efterspørgselen var åbenbart stor. Den originale Søværnspendel var i fast produktion hos Louis Poulsen helt frem til starten af 1980’erne.

4033349012_964fe02b06_zbrass-poulsen1-1soevaernspendel-hanging-lamp-by-joern-utzon-for-nordisk-solar
(Her ser i fra venstre; Louis Poulsens model, i midten den almen kendte af Utzon og til højre den helt oprindelige Søværnspendel af Utzon. Begge af Utzon er produceret hos Nordisk Solar Compagni)

Tryk på “Klassiker”-tagget her under for at se flere sande klassikere beskrevet her på bloggen.

6 tanker om “Klassiker: Søværnspendlen

 1. Spændende udredning. Hvordan er du kommet under vejr med oplysningerne. Jeg har selv forgæves prøvet at spore lamperne tilbage til Utzon. har du nogen kildehenvisninger?

  1. Hej Jesper. Tak for din interesse i emnet.

   Ja, det er godt nok også lidt af en sag. Der har været mange, der i mange år (inkl. mig selv) der har taget fejl i mht. Søvernspendlen og hele Utzon-eller-ej-delen.
   Mange har simpelthen taget fejl af Utzons egen, og så Louis Poulsen-modellen.

   Dog har jeg sidenhen fundet information, der peger på, at en ukendt dansk arkitekt ved navn Thue Christensen også skulle være indblandet. Så helt i bund er vi nok ikke… Jeg håber at kunne få skrevet mere om det her på bloggen.

   Bedste hilsner
   Erik

   1. Kære Erik

    Tak for uddybende svar. Jeg har tænkt mig at gå videre med sagen her fra København. Jeg skal lade dig vide hvad jeg kommer frem til.
    Som et lille – ikke særligt seriøst – bidrag skal jeg fortælle at lauritz.com i herlev her til formiddag har oplyst at også Le Klint skulle have været involveret. Den tror jeg dog ikke på. De var også temmelig ligeglade om Utzon hed Jørn eller Jørgen (sic).

    Bedste hilsner

    JESPER

    1. Le Klint-indblandningen tror jeg heller ikke helt på. Jeg vil meget gerne høre, hvis du finder ud af mere i den spændende sag.

     God weekend!

     Bedste hilsner
     Erik

Skriv et svar