Klassiker: Tallerkenlampen

Denne uges klassiker: Tallerkenlampen er ét af de mere ukendte designs af Poul Henningsen. Lampen er ikke synderligt sjælden, men samtidig er det heller ikke en man falder over hver dag. Endvidere er der faktisk mange, der ikke tror eller ved, at lampen er af PH. Navnet på lampen kender de måske heller ikke, men Tallerkenlampen som den altså hedder, er designet i år 1958 og produceret hos Poul Henningsens faste samarbejdspartner, Louis Poulsen.
Tallerkenlampen er oprindeligt tegnet til Langelinje Pavillonen i København, hvor den i øvrigt sammen med Koglen, ligeledes tegnet af PH, og Myren af Arne Jacobsen, var med til at pryde de flotte lokaler i restauranten. Med lampens udformning var Poul Henningsen inspireret af vandet.
Lampens skærme symboliserer ringe i vandet, der opstår ved bevægelse. Inspirationen skulle han have fået af udsigten fra Langelinje Pavillonen, hvorfra man kan se vandet lige ude på den anden side. Om selve navnet, Tallerkenlampen, så refererer til restauranten, det ved jeg ikke.

Lampen, der også derfor kendes som Langelinje-pendlen, er fremstillet i ren kobber og den produceres ikke længere den dag i dag. Langt fra en af de mest eftertragtede designs af Poul Henningsen, men stadig et stykke dansk design, der er værd at sætte pris på.

 

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere sande klassikere inden for belysning, møbler m.m. beskrevet her på bloggen.

Skriv et svar