Klassiker: Ultra

Denne uges klassiker: Ultra er tegnet af lampedesigneren Johannes Hammerborg. Han tegnede op igennem 1950-, 60-, og 70’erne en ret så lang række af lamper for lampeproducenten Fog & Mørup, hvor han i selv samme periode endda også var ansat som chefdesigner – helt frem til år 1980 faktisk. Ultra hedder denne pendel jeg her beskriver, og den er tegnet af Hammerborg tilbage i år 1963 og selvfølgelig produceret hos førnævnte Fog & Mørup. Ultra-pendlen blev fremstillet i 10 forskellige kombinationer af farver og materialer, hvor den i dag mest gængse nok er kobbermodellen.

Ultra er ikke ligefrem lige så velkendt som hans vel nok største klassikere; Orient, Trombone og Saturn-serien, men ikke desto mindre er dette for mig en af hans mest spændende kreationer. Endvidere kan man beskrive Ultra-pendlen her som en slags viderebygning, eller opgradering om man vil, af designet fra lampen Roulet-lampen, som Jo Hammerborg tegnede selv samme år, og som begge var blandt de, angiveligt i alt over 50 nye designs af Hammerborg som Fog & Mørup lancerede i deres katalog august 1963.

Tryk på billederne her nedenfor for at se dem større og i bedre kvalitet.

vintage-ultra-haengelampe-von-jo-hammerborg-fuer-fog-morup-01hammerborg_lamp_foto1_l16ff5c54e1c8035735a645d6d2fd53e41-2-fog-morup-ultra-pendel-light-jo-hammerborg-1963

Tryk på “Klassiker”-tagget her under for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar