Klassiker: Væghængt stumtjener

Denne uges klassiker: væghængt stumtjener designet af de to danske arkitekter Adam Hoff og Poul Østergaard, der ikke er blandt dem vi kender mest til. Deres bedst kendte stykke er denne væghængte og ikke mindst sammenklappelig bøjlestang/knagerække. Fremstillet i træsorterne massiv eg, teak og endda palisander og alle med baggrund af blåligt formica, hvilket giver den sammenklappelige stundtjener, som den også kan betegnes, et forsat meget moderne udtryk til trods for at den er tegnet et sted tilbage i 1950- eller 60’erne. Den udfoldelige træbølje slåes i øvrigt ud via to læderstropper. Det præcise årstal kender jeg desværre ikke, og er umiddelbart svært at finde nøjagtigt frem til.

Et faktum er det dog, at dette, til trods for at det ikke er et synderligt kostbart stykke dansk design, er en sand lille perle for samlere, kendere og vintagehandlere af dansk design, snedkeri og kunsthåndværk. Knagerækken yderst dekorativt i sig selv – men også funktionel som bare pokker. Det smarte entremøbel er i øvrigt fremstillet hos Virum Møbelsnedkeri ved snedkerne Rasmussen og Bryggen.
Stumtjeneren produceres ikke den dag i dag, og har ikke været fremstillet i mange år, hvilket i sagens natur også gør dette til et relativt sjældent stykke håndværk.

18._DSC_8056_pam1__3_billede af stiligahem.se

(Billeder fra houseofdesign.dk og massmoderndesign.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere sande klassikere inden for dansk og skandinavisk design her på bloggen.

Skriv et svar