Klaverlampen

Nu skal vi runde en af de vel nok mest elegante lamper vi her i Danmark kan bryste os af. Klaverlampen hedder denne guddommeligt smukke lampe – og som du sikkert allerede ved, eller måske i hvert fald har gættet, så er den designet af Danmarks største lysskaber, Poul Henningsen. Der er dog her tale om PH’s Klaverlampe med svunget stel og 2/2-skærmsæt, designet i starten af 1930’erne. Hans anden Klaverlampe, der dog også går under navnet Kiplampe, er ligeledes skabt tilbage i ’30’erne, men den har et noget andet og mere “kedeligt” formsprog og derudover er den langt mere udbredt end netop denne. Som det var tilfældet med alle Poul Henningsens lampedesigns, så stod fabrikanten Louis Poulsen også bag produktionen af denne model.

Selve armen kan på denne lampe svinges nedad, hvilket gjorde den helt ideel til eks. læsning af noder på et klaver, eller flygel om man vil. I og med at lampen er navngivet som den er, er det ganske givet fordi PH mente, at den netop var perfekt oven på klaveret. Lampen er i øvrigt tegnet i samme periode som hans flygel, der ligeledes er fra tidligt i 1930’erne, nærmere betegnet i år 1931.
Klaverlampen her er angiveligt kun udført i et relativt begrænset antal eksemplarer, og er i sagens natur derfor meget sjælden og i den grad også eftertragtet blandt samlere fra ind- og udland, når den i sjælden gang i mellem udbydes eks. på auktion. Lampen er den dag i dag også meget kostbar – og til den bemærkning kan jeg knytte den sjove note, at den angiveligt skulle have kostet intet mindre end 45 kr. tilbage i år 1931.

(Billedet øverst er fra dmk.dk)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar