Kvinders internationale kampdag 8 marts og husk som klassiker også

Kvindernes Kampdag: GJ-stolen

Det er i dag Kvindernes Internationale Kampdag, og det markerer jeg selvfølgelig her på bloggen med et af de bedste kvinde-designs. Den skulpturelle skalstol her er tegnet af danske Grete Jalk tilbage i år 1963. Stolen blev fremstillet hos snedkermester Poul Jeppesen, der også i en længere periode var mentor for Grete Jalk. Stolen kom dog aldrig i industriel produktion og det menes, at blot omkring 300 eksemplarer nåede at blive fremstillet, før P. Jeppesens møbelfabrik brændte.
Med designet af Skalstolen her og de få andre kreationer Jalk udførte i formbøjet finér, var hun eftersigende meget inspireret af Alvar Aalto og Charles Eames.

GJ-stolen som den kaldes, eller Bow Chair på engelsk, blev rent faktisk til, da Grete Jalk deltog og oven i købet vandt en konkurrence, som den engelske avis, Daily Mirror, havde lanceret. Stolen blev efterfølgende internationalt kendte og bl.a. MoMA, Museum of Modern Art i New York, købte en af de oprindelige stole – og hvor stolen den dag i dag fortsat er en del af museets permanente udstilling.
Grete Jalk er helt klart at betegne som én af de førende kvindelige arkitekter vi her i Danmark har haft igennem tiden. Et felt hvor der ganske rigtigt ikke har været så mange igen, og hvor Nanna Ditzel står som det klart største navn.
De oprindelige eksemplarer af P. Jeppesen er i sagens natur meget sjældne, og som en lille sjov note til historien om Skalstolen, kan jeg fortælle, at den tilbage i år 1964 såmænd blot kostede 500 kr. Grete Jalk designede endvidere også nogle indskudsborde, eller småborde om man vil, tilhørende stolen her. Den dag i dag produceres stolen hos firmaet Lange Produktion, hvor den er blevet fremstillet siden år 2008 efter flere årtier ude af produktion.

GJchair_1_-_Henrik__287215b43f4e997039df1a13da00f2d3b2623d8

Tryk på “Mærkedag”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar