Den danske arkitekt Vilhelm Lauritzen er, i hvert fald når vi taler om lampedesigns, én af mine absolutte favoritter af de danske såvel som skandinaviske formgivere inden for arkitekturens verden. Lauritzen tegnede i perioden 1930- og 40’erne en række forskellige lamper og enkelte møbler, til trods for han hovedsageligt beskæftigede sig med byggeprojekter. Netop denne menes at kunne dateres tilbage til 1930’erne, men det præcise årstal for lampen er dog svært helt at fastslå.
Lampen her, der er udført i messing og med gribefelt på stammen beklædt med riflet, grønt vinyl, er fremstillet hos lampeproducenten Lyfa, hvor det ellers hovedsagligt var Louis Poulsen, der fremstillede Vilhelm Lauritzens lamper. Det var heller ikke Louis Poulsen der fremstillede modellen tegnet i samarbejde med Fritz Schlegel – og hvor de kendte hvidlakerede modeller tegnet til Radiohuset samt de mere storslåede ringkroner til Christiansborg, må siges at kunne betegnes som de bedst kendte af dem. Populære er de grundlæggende dog alle sammen, og specielt endda måske netop denne model samt de andre meget sammenlignelige. Bordlampen findes nemlig i et par forskellige udgaver; med og uden den føromtalte vinylbeklædning, en med et en anelse rundere lampehovede og fod i metal, samt i en udgave med stykke af stammen i teak. Ligesom årstallet kan være svært helt at fastslå, så er det heller ikke helt lige til, at finde frem til, i hvilken forbindelse og hvilket evt. bygge- eller indretningsprojekt Vilhelm Lauritzen konkret tegnede bordlampen her til.
(Billedet øverst er af Bruun Rasmussen)
Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.
Hej Erik
Denne Wilhelm Lauritzen bordlampe, har jeg et billede af, fra et gammelt LYFA Katalog fra 40-50erne, Lauritzen er ikke nævnt, men vi ved jo at Fritz Schlegel, som han samarbejdede med, var meget tilknyttet LYFA, altså ikke meget Louis Poulsen over det! Hilsen Kurt Christensen
Hej Kurt! Du har selvfølgelig ret! Tak for reminderen.
Mvh. Erik