Levende lys med de store designere

Verner Panton, Arne Jacobsen og Hans J. Wegner. Fælles for disse tre ikoner inden for dansk design, er at de alle faktisk har designet mere eller mindre ukendte lysestager. Så er du til levende lys på spisebordet, sofabordet eller i vindueskarmen, og er du ligesom os her på bloggen fuldstændigt forgabt i dansk design? Hvis ja, så er du havnet det helt rette sted. Jeg vil her guide jer igennem et par arkitektegnede lysestager, der kan være med til at sætte prikken over i’et i din indretning.

Verner Panton er “det spændende valg” i dette indlæg om lysestager. Han har designet flere lysestager, men det er modellerne Lightning Stairs og Starlight, som jeg synes er mest spændende. Starlight-stagerne er tidløst og skarpt design af fineste skuffe. Årstallet for designet kender jeg ikke, men de er produceret hos Georg Jensen.
Lightning Stairs er derimod Panton som vi kender ham – farver og former. De er tegnet i 1973 og produceret hos Palette Design. Lightning Stairs var eftersigende oprindeligt ment som en stol, men blev senere lavet i en væsentlig mindre udgave til fyrfadslys.
pan pa

Arne Jacobsens lysestage er så at sige “det sikre valg”. Han har ligeledes tegnet et par forskellige lysestager, men mest kendt er denne stage fra 1958, som han tegnede som en del af totalindretningen til SAS Royal Hotel i København, og som er produceret hos Georg Jensen. Lysestagen blev relanceret i år 2002.
arne_jacobsen_stage_georg_jensen

Hans J. Wegner står for denne lille guides “det sjove valg”. Det ligner mest af alt et relativt simpelt skoleprojekt fra sløjdtimerne, men stemplet i bunden afslører, at det rent faktisk er designet af Wegner og produceret hos Getama. Lysestagerne, der her ses i teak og eg, er angiveligt tegnet omkring 70’erne og har sandsynligvis aldrig rigtig været i produktion.
WEG

Derudover har ligeledes store designere som Jens Harald Quistgaard og Piet Hein også hver tegnet forskellige lysestager, samt Mogens Lassen med hans succesfulde Kubus-stager, som de fleste kender.
quistgaard piet hein kubus
(Quistgaard, Piet Hein og Mogens Lassen)

Tryk på “Guide”-tagget for at se flere blogindlæg i denne kategori.

Skriv et svar