Metropolitanstolen

Nu skal det handle om et intet mindre end fantastisk stykke dansk stoledesign, der dog aldrig er blevet folkeeje som vi ser det med andre stole fra bl.a. Arne Jacobsen og Wegner. Metropolitanstolen, hedder denne smukke stol, der er tegnet af møbelarkitekterne Ejner Larsen og Axel Bender Madsen. Stolen er egentlig tegnet tilbage i år 1949 – blot to år efter deres langvarige samarbejde startede – og produktionsmæssigt har stolen været rundt omkring. Helt oprindeligt produceret af L. Pontoppidan til Snedkerlaugets Møbeludstilling samme år – dog i en anelse anerledes model og uden læderpolstring. I den efterfølgende årrække blev stolen industrielt produceret hos Fritz Hansen – indtil i 1959, hvor snedkermester Willy Beck sammen med sadelmagermester Willy Henriksen tog stoledesignet til dig og gjorde stolen til, hvad den i dag er kendt for og som den ses på billederne her.
Stolen er dog også blevet produceret hos Sorø Stolefabrik, hvor den i årene 1982-1992 var i produktion indtil produktionen op igennem 90’erne overgik til Niels Roth Andersen. Her i år 2014 relancerede virksomheden Carl Hansen & Søn så stolen, hvor den i dag dermed produceres.

Navnet Metropolitanstolen fik stolen dog først i år 1960, da den blev fremvist på “The Arts Of Denmark”-udstillingen på Metropolitan Museum Of Art i New York, USA. En udstilling, hvor kun det ypperste inden for dansk design, kultur og håndværk blev fremvist, og en udstilling der gjorde denne stol ikonisk og verdensberømt. Stolen blev samme år, 1960, givet som gave af den danske regering til den tyske forbundskansler Ludwig Erhard. Metropolitanstolen har i dens lette og klassiske design store ligheder med Hans J. Wegners The Chair-stol. Begge stole blev i denne tid store succeser i USA.

(Billedet øverst er fra Bukowskis.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar