Muslingestolen

Med Muslingestolen skal vi runde en meget populær stol. Muslingestolen som denne lænestol betegnes, er tegnet af arkitekten Philip Arctander, der til trods for det fransk- eller måske engelskklingende navn faktisk var dansker. Arctander tegnede helt tilbage i 1940’erne denne overpolstrede lænestol, der er kendetegnende med sin skal udformet som en åben musling samt de tykke kølleformede ben. Det præcise årstal for stolens tilblivelse er svært helt at fastslå, men det menes at Arctander tegnede den omkring årene 1942-43, og hvor stolen så derefter først blev fremvist ved åbningen af møbelbutikken Ny Form i København fremme i år 1944, og hvorfra stolen bl.a. blev solgt.
Fremme i år 2016 relancerede Paustian så Muslingestolen – en kulmination af det faktum at Philip Arctanders barnebarn, Sofie, rent faktisk er gift med Ole Paustinans søn, Morten. Som en sidste sjov lille krølle på historien om Muslingestolen, så producerede IKEA en sammenlignelig stol kaldt “Åke” tilbage i 1950’erne.

Muslingestolens popularitet har været opadgående de seneste godt ti år. Den var måske ikke ret populær og endda måske næsten også blevet glemt, da den omkring år 2007 begyndte at dukke op på diverse auktioner herhjemme og i udlandet – og i takt med popularitetsbølgen med andre overpolstrede møbler, så vandt netop Muslingestolen også indpas på den danske designscene. Om toppen af populariteten er taget lidt af de seneste år er svært for mig lige helt at fastslå, men jeg vurderer dog stadig at det er næsten sikkert at sige, at Muslingestolen aldrig har været mere populær end for tiden.

(Billedet øverst er fra denmark50.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg fra netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar