NV-53

Med denne NV-53-serie skal vi forbi et af de værker af den verdenskendte danske møbelarkitekt Finn Juhl, der altid har været meget populært. NV-53 serien, der i øvrigt er bestående af både en lænestol såvel som en topersoners sofa, tegnede Finn Juhl tilbage i år 1953. Det var, som det i jo i øvrigt var tilfældet ved en lang række af hans andre originale møbler, snedkermesteren Niels Vodder, der udførte arbejdet efter Juhls tegninger og anvisninger. Der af seriebetegnelsen NV-53. Serien kendes også under betegnelsen FJ-53.
Med serien her, der i øvrigt findes udført i både teak og palisander og polstret med enten stof eller læder, var Finn Juhl eftersigende inspireret af den japanske møbelkunst og dets enkelthed. En sofa og en stol med et let og elegant udtryk, og hvor de kurvede former vi kender så godt fra Finn Juhls hånd, sammen med det nærmest bølgende sæde og ikke mindst de meget karakteristiske svævende armlæn, fuldender stolens tidløse moderne udtryk.

NV-53’erne blev begge fremvist på Niels Vodders stand til det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København i netop år 1953. Serien er ikke helt blandt Finn Juhls allerstørste designs, men alligevel godt derop af blandt hans finere og velkendte værker, og serien er derfor også altid relativt populær – både i ind- og udlandet. Hverken stolen eller sofaen fremstillet længere den dag i dag, så vidt jeg ved af – men den har siden de oprindelige eksemplarer været i produktion hos Kitani i Japan, hvor også andre danske møbelklassikere har været og er i produktion i dag.

(Billedet øverst er fra wright20.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar