Oksen

De fleste kender Wegners Oksen, men noget mindre kendt er Arne Jacobsens tilsvarende stol. Lænestolen, der hører med i ligaen blandt de fysisk store stole, er tegnet tilbage i år 1966 – og angiveligt som et slags modsvar til netop Hans J. Wegners Ox-Chair, der blev lanceret fem år tidligere, nemlig i ’61. Arne Jacobsen arbejdede længe på stolen. Rent faktisk var Oksen et projekt han havde liggende på tegnebrættet i godt og vel fem år, og som han blev ved med at vende tilbage til i årene fra 1962-66. Stolen har aldrig opnået lige så stor udbredelse som Wegners føromtalte model, men til trods for det, og måske endda også på grund af netop dét, så er Arne Jacobsens eksemplar her meget mere sjældent og ikke mindst også noget mere eftertragtet blandt kendere og samlere. Ikke mindst også i form af det faktum, at stolen kun skulle være fremstillet i blot 300 eksemplarer – og så selvfølgelig også fordi der er tale om Arne Jacobsen. Oksen er polstret med læder og monteret på en søjle- og fempasfod i aluminium. En tilhørende skammel, faktisk fremstillet i endnu færre eksemplarer end stolen, blev også designet.
Oksen havde oprindeligt ikke nogen lang levetid. Siden de oprindelige stole blev produceres i midt-slut 60’erne hos Fritz Hansen, har stolen ligget stille hen indtil den for nyligt er blevet relanceret hos selvsamme Fritz Hansen.
Hvor Wegners stol er mere organisk i form og udtryk, så er Arne Jacobsens stol noget mere markant og iøjnefaldende med dens kantede og nærmest storslåede formsprog. En maskulin stol med store armbevægelser, der alle dage er blevet skudt i skoen, at den mangler elegance, som ellers er kendetegnende for flere af hans andre kendte stole som eksempelvis Ægget. Måske et det også en af grundene til, at de oprindelige stole den dag i dag er sande samlerobjekter.

(Billedet øverst er fra dmk.dk)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar