Portræt af Kurt Østervig – Et undervurderet talent

Det er måske at sætte det lidt på spidsen, ligefrem at kalde Kurt Østervig et undervurderet talent – dels fordi han jo faktisk var og også stadig er ganske eftertragtet og kendt blandt kendere, både i Danmark såvel som i udlandet. Ikke desto mindre er Kurt Østervig jo aldrig blevet et kendt navn i samme liga som en stor håndfuld andre af vores verdenskendte møbelarkitekter.
Kurt Østervig, der levede i perioden 1912-1986, var faktisk helt oprindeligt uddannet skibsbygger, eller konstruktør som det også kaldes, hvilket han som ung arbejdede som på Odense Skibsværft. Senere hen, angiveligt oppe i 1930’erne, blev han dog ansat som møbeldesigner på E. Knudsens tegnestue, der også var beliggende på Fyn, og fremme i år 1947 etablerende Østervig så sin egen tegnestue, hvorfra vi i årene derefter kender de designs og klassiker han trods alt skabte. Han tegnede i øvrigt en række møbler for diverse hoteller, sygehuse, biografer samt Maersk-skibene.

untitled
(Kurt Østervig, 1912-1986)

Kurt Østervigs møbeldesigns er endvidere udstillet på MoMA; Museum of Modern Art, hvilket er beliggende i New York – og hvor bl.a. også Quistgaard, Finn Juhl m.fl. også er udstillet. Hans møbler har i to omgange; nemlig i år 1953 og 1960 også været udstillet på det ligeledes hæderskronede udstilling; La Triennale i Milano, Italien – og derudover vandt Kurt Østervig også flere designpriser løbende i sin aktive karriere.
Som endegyldigt bevis på, at Kurt Østervig og hans designs fortsat er populære, skal det nævnes at møblerne fortsat den dag i dag produceres på i alt fem fabrikker rundt omkring i den store verden.

Her nedenfor kan du se en god håndfuld af de fineste og bedst kendte designs af Kurt Østervig:

kurt-oestervig-11

(Kurt Østervigs vel nok bedst kendte design er denne Baljestol, eller model 57A, som den også betegnes. Tegnet i år 1957/58 og produceret hos Rolschau Møbler)

2968124

(Model 12-lænestolen her er tegnet i år 1961 produceret hos Schillers Polstermøbler-fabrik (senere Sibast Møbler/Sibast Furniture). I 2014 blev den relanceret hos Trendbazaar og produceres altså fortsat den dag i dag)

oestervig
(Sofaen her, Model 53, er ikke blandt hans mest udbredte værker. Dog er den fantastisk smuk og meget moderne i dens formsprog. Tegnet omkring 1953 og også produceret hos Rolschau Møbler, der var beliggende i Vejen. Findes også i en lænestol-model)

2794-5397-daybed
(Daybed designet i 1950’erne og produceret hos Jason Møbler, der senere skiftede navn til netop Rolschau Møbler. Et ganske ukendt design, men ikke desto mindre er den fantastisk smuk)

hh27692453014673
(Et kendetegn ved Kurt Østervigs designs er disse letgenkendelige ben som her ses på to forskellige borde og en skænk. Alle tre designs af Kurt Østervig)

33806_1_popover
(Lænestol designet i år 1958 og produceret hos Rolschau Møbler. Et af de mere almindelige designs af Østervig)

Tryk på “Portræt”-tagget her nedenfor for at se flere portrætter af mere eller mindre kendte arkitekter skrevet herinde på bloggen.

Skriv et svar