Portræt af Vilhelm Lauritzen – Et populært navn

Portræt af Vilhelm Lauritzen – et populært navn inden for moderne design og en eftertragtet arkitekt. Vilhelm Lauritzen blev født tilbage i 1894 i Slagelse og døde i 1984 som 90-årig. Han studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han i år 1921 som 27-årig blev uddannet. I 1928 etablerede han så eget firma og tilhørende tegnestue; Vilhelm Lauritzen A/S, hvor han var aktiv som arkitekt indtil år 1969. En tegnestue, hvor Finn Juhl angiveligt såmænd blev udlært.
Vilhelm Lauritzen var arkitekt med stort A. Han er også kendt for sine lampe- og møbeldesigns, men fælles for stort set dem alle er, at de er tegnet og tilegnet til bygninger han var arkitekten på.
Igennem årene som arkitekt har Lauritzen tegnet en del kendte såvel som ukendte offentlige bygninger såsom bl.a. Daells Varehus (Hotel Sankt Petri) (år 1934-35), Folkets Hus (Vega) (år 1953-56), TV Byen i Gladsaxe (år 1959), Den Danske Ambassade i Washington, USA (år 1960) samt den oprindelige Terminal og også den nuværende Terminal 2 i Københavns Lufthavn (år 1937-39 og år 1960).

Bedst kendt er Vilhelm Lauritzen dog vel nok for hans design af Radiohuset og de tilhørende lampedesigns. Radiohuset på Frederiksberg blev opført i årene 1937-46, og hvor til han som bekendt designede de to klassiske lamper; Radiohuspendlen og hans populære bordlampe, der begge er tegnet omkring år 1940, og som i dag står som to designikoner. Begge er i øvrigt for nyligt blevet relanceret af Louis Poulsen. Hvad mange ikke ved af, så designede han faktisk også sofa til Radiohuset. Netop Radiohuset og flere af hans andre offentlige bygninger er den dag i dag fredet – og desuden har han også tegnet en lang række private villaer m.m.

Her under kan du se et godt udpluk af Vilhelm Lauritzens bygninger og designs.

vega

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

terminal2
(Folkets Hus (Vega), den gamle Terminal i KBH Lufthavn, Radiohuset og den nuværende Terminal 2 i Lufthavnen)

ric-00011vl45_radiohus_m1-pradiohus-sofa-1940lampe-til-ambassadenimg_0020ret2640-4638-table-lampvilhelm-lauritzen
(Den klassiske bordlampe, Radiohuspendlen, Radiohussofaen, lysekrone tegnet til ambassaden i Washington, Christiansborg-lysekronen, en vintage bordlampe og et billede af Vilhelm Lauritzen selv)

Endvidere skal det nævnes, at Vilhelm Lauritzen såmænd også havde fået tildelt den fine titel; Ridder af 1. grad af Dannebrog. Ydermere blev han i 1954 tildelt C.F. Hansen-prisen, der uddeles årligt til én eller flere, der har udmærket sig inden for arkitekturen i Danmark. En pris der igennem tiden også er blevet tildelt andre kendte arkitekter såsom Arne Jacobsen, Kaare Klint, Jørn Utzon, Mogens Koch, Mogens Lassen, Vilhelm Wohlert, Børge Mogensen, Hans J. Wegner m.fl.

Tryk på “Portræt”-tagget her under for at se flere portrætter af møbel-, lampe- og bygningsarkitekter her på bloggen.

Skriv et svar