Portræt af Erik Magnussen – Manden bag termokanden

Erik Magnussen opfandt ikke termokanden, men han er manden bag Steltons verdensberømte termokande, ved navn EM77. Det anslås at den berømte termokande fra 1977 er solgt i et godt stykke over 10 mil. eksemplarer verden over, hvilken for længst har givet den ikonstatus på alverdens køkken-, sofa og konferenceborde. Erik Magnussen er dog arkitekten bag flere ting end blot termokanden – og som de mest iøjnefaldende værker for mig, vil jeg nævne Z-Down-stolen, hans skolemøbler, Chairik-stolen, samt ikke mindst de oprindelige stationsbænke på Københavns Banegård, som han tegnede for DSB ca. i år 1970.

v
(EM77 for Stelton i 1977)
bb
(Z-Down-stolen fra 1965. Produceret hos Torben Ørskov & Co.)

Chairik
(Chairik-stolen. Med og uden armlæn og i barstol-model. Tegnet i 1996 og produceret hos Engelbrecht)

Erik Magnussen, der blev født i 1940 i København og døde som 74-årig her i 2014, er faktisk uddannet keramiker på Kunsthåndværkerskolen i København i år 1960, hvor han afsluttede med sølvmedalje. Kort efter han afsluttede sin uddannelse blev Erik Magnussen ansat hos Bing & Grøndahl, men det er tilblivelsen af termokanden i ’76/77, der for alvor sætter ham på verdenskortet. Termokanden var fra Erik Magnussens side tænkt som supplement til Arne Jacobsens cylinder-serie i metal fra 1967.

Erik Magnussen har igennem årene tegnet møbler og brugsgenstande for firmaer som Stelton, Georg Jensen, Paustian, Fritz Hansen, Engelbrecht og Bing & Grøndahl – og derudover bør det nævnes, at manden igennem tiderne modtog adskillige priser for sit arbejde. Bl.a. modtog han i 1967 Lunning-prisen, og Møbelprisen i 1977. Erik Magnussen blev valgt til “Årets Designer” af Dansk Designråd i år 1983 og adskillige af hans produkter er flere gange blevet tildelt Id-prisen af Selskabet for Industriel Formgivning

magnussen4
(Erik Magnussen, 1940-2014)

Tryk på “Portræt”-tagget her under for at se flere portrætter her af danske og skandinaviske arkitekt-ikoner på bloggen.

Skriv et svar