Peder Moos – Fra nærmest ukendt til den dyreste

Er du ligesom mig også meget interesseret i dansk og nordisk møbeldesign, så tænker jeg at du også må have hørt navnet Peder Moos i løbet af de senere år. Peder Moos var en dansk møbelsnedker- og arkitekt, født tilbage i år 1906 og død i år 1991. Moos startede ud ved som ganske ung at være i lære hos snedkermester Kornbech i årene 1921-22 og senere udlært snedker hos Knud Nørrelund i København i år 1925. Efterfølgende arbejde Moos en håndfuld år i udlandet, bl.a. i Paris, hvorefter han fremme i år 1935 åbnede egen butik og værksted i Bredgade, København. Det var også i netop disse år, nærmere betegnet 1936-38, at Peder Moos var elev på Kunstakademiet aftenskole hos Kaare Klint og efterfølgende år hos Utzon-Franck. I år 1956 lukkede han butikken og værkstedet i hjertet af København, men i år 1962 åbnede han atter egen virksomhed, denne gang i Bredebro, Sønderjylland.
Udover at i årene 1938-1956 at have haft en fast medvirken på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København, så har Moos’ møbler været udstillet flere steder i udlandet; lige fra Sverige til Holland og ikke mindst USA, hvor han bl.a. var en del af udstilling The Arts Of Denmark på Metropolitan Museum of Art i New York.

MoosPeder01
(En ung Peder Moos. Billedet er fra rostra.dk)

Ligefrem at sættet prædikatet som den dyreste på Peder Moos er måske at sætte det lige firkantet nok op – men faktisk er det nu engang, at han både er arkitekten bag det dyreste stykke skandinaviske design i form af bordet, såvel som den dyreste skammel, der nogensinde er solgt henholdsvis i hele verden og her i Danmark – så helt forkert er det heller ikke. Der er ikke tale om designikoner, som vi kender det fra en række andre af landets store og mere kendte møbelarkitekter, men udførelsen er i særdeles høj kvalitet – og netop også derfor har priserne hidtil været meget høje. Peder Moos var endvidere arkitekt og snedker i et og samme virke.
Han tegnede og fremstillede altså selv alle sine møbler – vel at mærke på nær et rullebord og et trekantet sofabord, som Fritz Hansen udførte. Som en sjov lille krølle på historien om Peder Moos, skal det i øvrigt nævnes, at det ikke vides med sikkerhed, hvor mange møbler han igennem sin karriere tegnede og fremstillede.
Her nedenfor kan du se de to bedst kendte og samtidig dyreste designs af Peder Moos.

Bord, tegnet og fremstillet af Peder Moos i år 1952. Det store egetræsbord blev i år 2015 solgt for 6,1 mil., hvilket gjorde bordet til det dyreste stykke skandinaviske design nogensinde. Få hele historien om bordet her på bloggen.
Nordic-Design-Record-Phillips-peder-moos-table_Dezeen_468_3
(Billede fra dezeen.com)

Skammel, igen tegnet og fremstillet af Peder Moos i år 1948.  Den lille skammel blev i år 2016 solgt for intet mindre end 860.000 kr.
b
(Billede af Bruun Rasmussen)

(Billederne øverst er fra pleasure.borsen.dk)

Tryk på “Portræt”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar