Saxbo

At stentøj og keramik de senere år kun er blevet mere og mere populært er efterhånden ingen hemmelighed. En af de mere populære producenter blandt de inkarnerede samlere og kendere af keramik må siges at være Saxbo. Stentøjsproducenten Saxbo blev grundlagt tilbage i år 1929 af keramikeren Nathalie Krebs og den verdenskendte svenske keramiker Gunnar Nylund. De arbejdede begge hos producenten Bing & Grøndahl i årrækken 1919-1929, og hvor efter de sammen etablerede fælles værksted under navnet Nylund & Krebs, og fremme i år 1930 grundlagde de Saxbo Stentøj, som det dengang hed. Navnet Saxbo er i øvrigt en kombination af Gladsaxe, hvor produktionen blev til, og så forretningen BO, senere Illums Bolighus, hvor værkerne blev solgt. Samarbejdet varede dog imidlertidig ikke længe, da Nylund allerede året efter, i år 1930, rejste tilbage til hjemlandet Sverige, og Nathalie Krebs drev derfra Saxbo alene.
Fremme i år 1932 blev formgiveren Eva Stæhr-Nielsen tilknyttet stentøjsværkstedet som designer, og den dag i dag er netop hendes værker kendt som nogle af Saxbos mest eftertragtede værker. Også andre kendte formgivere såsom Edith Sonne, Hugo Liisberg og ikke mindst Axel Salto, var i perioder ansat værkstedet. I år 1968 lukkede Saxbo.

(Billedet øverst er af helmerantikogdesign)

Tryk på “Historien om”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

4 tanker om “Saxbo

 1. Navnet Saxbo er fra 1930 og en kombination af Gladsaxe, hvor produktionen blev til, og forretningen BO på Amagertorv,
  det senere Illums Bolighus, hvor varerne blev solgt. I 1937 flyttede Saxbo til Herlev.

  Venlig hilsen
  En anden Hans i Aalborg

  1. Hej Hans,

   Tak for din mail og den fine information!

   Jeg er i øvrigt sikker på, at du har ret i, at der nok er flere i Aalborg, der hedder Hans.

   Mvh. Erik fra Aarhus 😀

Skriv et svar