Skalstol

Vi skal her se nærmere på en af Børge Mogensens måske lidt mindre kendte kreationer – men ikke desto mindre en fantastisk stol. Skalstol, som den kort og godt bare betegnes, tegnede Mogensen tilbage i år 1949, hvor den samme år blev fremvist på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København – i øvrigt sammen med et stort og iøjnefaldende tilhørende spisebord. Skalstolen blev oprindeligt fremstillet af snedkermester Erhard Rasmussen, som vi jo også kender fra et par af Mogensens senere store designikoner.
Fremme i år 2004, blev stolen, i øvrigt i anledningen af 90-året for Børge Mogensen, så relanceret af producenten Fredericia Furniture – dog selvfølgelig blot i 90 eksemplarer. I samme ombæring blev Skalstolen endvidere også tildelt Bo Bedre’s Møbelpris. Stolen er – både de oprindelige og de nyere eksemplarer, ret så sjælden. Skalstolen, der er udført i teak- og kirsebærtræ, og som i øvrigt var et forsøg på at kombinere en spisebordsstol og en hvilestol i én og samme stol, var samtidig også Børge Mogensens første arbejde med formbøjet finer og ikke mindst de skulpturelle og mere organiske former. Kollegaer såsom Arne Jacobsen og Grete Jalk fik senere stor succes med netop arbejdet med finertræ. Til at komplementere den dybe og lethældende sæde, blev der oprindeligt også fremstillet hynder til Skalstolen.

Børge Mogensen havde faktisk selv tre eksemplarer af stolen stående i stuen da han, konen og deres to sønner boede på Frederiksberg. Da de senere flyttede til den 230 km2 store villa i Gentofte, der i øvrigt var hjem og tegnestue i ét, og hvor Mogensen boede indtil hans død fremme i ’72, fulgte i hvert fald to eksemplarer af Skalstolen også med.

(Billedet øverst er fra Jackson.se)

Tryk på “Klassiker”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar