Svensk keramik og stentøj hitter

Det er ingen hemmelighed, og du ved det sikkert også godt; svensk keramik og stentøj hitter! Berndt Friberg, Gunnar Nylund, Kjell Bolinder og Carl-Harry Stålhane er nogle af de navne, der er allermest eftertragtet i diverse vintagebutikker, hos samlerne og på loppemarkederne rundt omkring i landet. Fælles for dem alle er, at formsproget og farverne er i højsæde – og så er de svenske. Her nedenfor kan du se et udvalg af de værker, der gør dem meget efterspurgte for tiden.

Berndt Friberg var en svensk keramiker, der levede fra 1899-1981, og som i dag altså er ét af de navne, der må siges at være eftertragtede. Hans vaser, men også andre værker såsom skåle, er noget af de mest moderne og eftertragtede lige netop i denne tid, hvor keramikken og stentøj for alvor har gjort dens indtog i danskernes boligindretning. Han var i øvrigt ansat hos Møller & Bøgely i Danmark i en kort periode tilbage i år 1918. Her nedenfor kan du se et lille udvalg af værker af Berndt Friberg.
untitled58bc02148e9f1b32923c49dd1de12b30

Gunnar Nylund var ligeledes en svensk keramiker og endda også var samme tidsperiode; nemlig 1904-1997. Hans vaser, skåle, kander og ikke mindst skulpturer er også i meget høj kurs for tiden. Gunnar Nylund er også kendt som tidligere direktør hos Rörstrand i hjemlandet Sverige, men også som ansat hos Bing & Grøndal i Danmark. Endvidere var Nylunds mor dansk – nemlig maleren Fernanda Jacobsen-Nylund. Her nedenfor kan du se et lille udpluk af værker af Gunnar Nylund.
radar32324_pic146100_jumbo25469924-origpic-61d591

Kjell Bolinder er endnu et af de navne inden for svensk keramik, der bare ser ud til at blive mere og mere eftertragtet. Her er det nogenlunde samme formsprog og farveunivers – men Bolinders værker er vidst af noget nyere dato end de førnævnte her i guiden. Rent faktisk ser det ud til, at keramikeren fortsat er i live og at der forsat produceres på hans værksted i Sverige. Her nedenfor kan du se et lille udvalg af værker af Kjell Bolinder.
Kjell-Bolinder1982

Carl-Harry Stålhane er til trods for det lidt sjove navn, også et ret så eftertragtet svensk navn inden for keramikkens verden netop nu. Han levede i fra 1920-1990, så hans værker har ligesom Fribergs og Nylunds altså ved at have nogle gode år på bagen. Carl-Harry Stålhanes værker er måske en anelse mindre kendte i af den bredde befolkning, men en del af hans værker rammer da alligevel tidens trend med denne slags keramik fra 1940-60’erne. Stålhane var endvidere i løbet af sin karriere også både ansat hos Bing & Grøndal og Rörstrand. Her nedenfor kan du se et lille udpluk af værker af Carl-Harry Stålhane.
1_2139597_vase-designed-by-carl-harry-stalhane-for-rorstrand-682x1024carl-harry-stålhane-collection-of-seventeen-vases-(set-of-17)

Kig efter stemplerne i bunden – det kan nemlig være meget svært lige umiddelbart at se forskel på nogle af værkerne i mellem. Udover disse tre navne, der altså storhitter inden for keramikkens verden netop nu, så har vi også danske navne og fabrikanter såsom Saxbo, Palshus og Eva Stæhr Nielsen, der alle bestemt er værd at kigge efter. Desuden er værker af Knud Basse, Nils Thorsson og ikke mindst også Axel Salto allerede beskrevet her på bloggen.

Tryk på “Guide”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i lige netop denne kategori herinde på bloggen.

4 tanker om “Svensk keramik og stentøj hitter

  1. Hej Lars. Mange tak for din besked. Det beklager jeg meget – jeg var før i tiden ikke god til at få krediteret ordenligt. Det er jeg ked af.

   Hvilket billede er dit? Så krediterer jeg dig med det samme! Tak.

   Bedste hilsner
   Erik

Skriv et svar