Tank

Det er ingen hemmelighed, at den finske arkitekt Alvar Aalto er blandt mine absolutte favoritter – og nu skal det handle lidt om en af hans mest kendte stoledesigns. Lænestolen her, der egentlig talt hedder Nr. 400,  men som nok er bedst kendt under betegnelsen Tank, tegnede Aalto helt tilbage i år 1935-36. Stolen blev tegnet konkret til Milano Triennalen-udstillingen – en stor og anerkendt designmesse, hvor flere danske og nordiske møbler i øvrigt også har været fremvist i tidens løb. Tank-stolen er et af de klare billede af den store succes Aalto havde med sit gennemgående arbejde med lamineret træ og ikke mindst den formbøjede del af slagsen. At stolen kaldes netop Tank ses tydeligt, hvis man ser nærmere på selve stolens udformning; en lav, robust stol og med rundingen i det næsten sammenkoblede armlæn og stoleben, hvilket giver associationer om en tanks hjul-maskineri – de karakteristiske kørebælter, også kaldet larvefødder.

Selv den dag i dag, hvor stolen jo for længst har rundet de 80 år på bagen, da fremstilles den fortsat hos den oprindelige fabrikant Artek, der er billigende i Alvar Aaltos hjemland, nemlig Finland. En sand moderne klassiker inden for skandinavisk møbeldesign – og en stol, der i form af dens simple udtryk, bløde og kurvede former samt Aaltos stigende popularitet, blot er blevet mere og mere eftertragtet de senere år.
Alvar Aalto havde i øvrigt selv Tank-stolen stående, faktisk med samme betræk som vist på billedet her, i stuen hans hjem i Helsinki, hvor han boede sammen med hans hustru, Aino Aalto.

(Billedet øverst er fra bukowskis.com)

Tryk på “Klassiker”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i lige netop denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar