Vidste du at… 70 år med Folkestolen

Vidste du at… 70 år med Folkestolen? Én af de allermest udbredte stole fra den danske designarv runder her i år 2017 intet mindre end 70 år. Det er Børge Mogensen vi skal have fat i, og som med spisebordsstolen J39, også kendt som Folkestolen, for nu 70 år siden skabte lidt af en hvermandsklassiker.
Folkestolen tegnede han altså i år 1947 og fremstillet hos FDB – hvor Mogensen fra år 1939, i øvrigt som blot 28-årig, var ansat som husets chefdesigner. Folkestolen, der angiveligt faktisk er den mest solgte træstol her i Danmark, var Mogensens forsøg på en forenkling af hans læremester, Kaare Klints Kirkestol, som han elleve år forinden, i år 1936, havde tegnet til Bethlehemskirken. Begge med et flettet sæde og så ses lighederne ellers tydeligt med konstruktionen af tværpindene ved stolenes ben. Forenklingen af stolens ryg i forhold til netop Klints stol, gør Mogensens stol her noget mere komfortabel – et kriterier, der var yderst vigtigt for Børge Mogensens design og udvikling af møbler.
Det menes også, at Folkestolen er en videreudvikling af et stoledesign fra middelhavsområdet. Folkestolen blev også hurtigt, tiltænkt eller ej, set som den perfekte stol til hans Shakerbord, der også blev tegnet i år 1947. Stolen ses derfor også betegnet som Shakerstolen.

Børge Mogensen tegnede, i modsætningen til flere af hans store kollegaer, hovedsageligt møbler til den voksende danske middelklasse. Møbler til folket, som det også betegnes. Det var netop med denne filosofi, at han var blevet ansat hos producenten FDB. Med til den lille fortælling om Folkestolen her, hører det også at Børge Mogensen selv havde stolene stående rundt om spisebordene, der netop var de føromtalte Shakerborde, såvel både i vinterstuen og spisestuen i sit hjem i Gentofte. Stolene i Mogensens eget hjem var vel at mærke dog med flettet søgræs på sædet, hvor det normalt ses flettet af papirgarn.

set-4-j39-side-chairs-borge-mogensen-dk_0
(Det store billede øverst er fra schalling.se. Billedet her er fra designaddict.com)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar