Vidste du at… Jakkens Hvile var født med fire ben?

Vidste du at… Jakkens Hvile var født med fire ben? Det er ganske sikkert ikke alle, der er klar over – men den er skam god nok. Hans J. Wegner tegnede egentlig Jakkens Hvile, også betegnet som den ultimative herrestol, tilbage i år 1951, hvor den senere samme år blev fremvist på Kunsthåndværks Udstilling. En udstilling, hvor stolen vakte stor opsigt og hvor det besøgende folk var yderst begejstrede for det noget specielle stoledesign. Faktisk var ingen ringere end Kong Frederik IX af Danmark en af de mange begejstrede ved udstillingen i ’51, hvor han dog eftersignede også allerede skulle have lagt en bestilling til Wegner.
Wegner selv var dog, til trods for at den altså var endt med på udstillingen, slet ikke tilfreds. Wegner var en mand med stærke meninger til et møbels konstruktion og form – og det var netop dér den var gal. Wegner tog derfor atter stolen med sig hjem igen til tegnestuen, da udstillingen var forbi, da han ikke mente den var færdig. På trods af bl.a. en bestilling fra den danske kongehus, lod Wegner de ellers beundrende kunder vente i hele to år før han til sidst knækkede koden fremme i 1953. Det var såmænd ganske simpelt; stolen skulle have blot tre og ikke fire ben.

Ydermere blev stolen eftersigende tegnet i kølvandet af en diskussion mellem arkitekturprofessoren Steen Eiler Rasmussen, Kay Bojesen og Hans J. Wegner selv, som en slags løsning på deres snak, eller diskussion om man vil. Selve navnet, Jakkens Hvile, var det faktisk arkitektkollegaen, Viggo Sten Møller, der kom på. Oprindeligt blev stolen fremstillet hos snedkermesteren Johannes Hansen som model JH540, og den dag i dag fremstilles den hos PP Møbler som model PP250.

wegner2

(Jakkens Hvile med tre ben, som den endte med at se ud. Øverst kan du se et billede af den tidlige firbenede model)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar