Vidste du at… Påfuglestolen i år fylder 70 år

Vidste du at… Påfuglestolen i år fylder 70 år? Et af Hans J. Wegners vel nok største stoledesigns runder i år såmænd lidt af et hjørne. Helt tilbage i år 1947 tegnede Hans J. Wegner en stol, der med afsæt i de klassiske engelske Windsor-stole, med tiden har vist sig at blive et ikon i Wegner-regi og inden for dansk møbeldesign i det hele taget. Påfuglestolen, eller model JH550 som den blev navngivet, blev udviklet i tæt samarbejde med Nils Thomsen, og allerede kort efter sat i produktion hos snedkermester Johannes Hansen, hvor den blev udført i asketræ, og med armlæn i enten ask- eller teaktræ samt et sæde i papirgarnsflet.
Faktisk var det Thomsen og Wegner, der i samarbejde selv fremstillede den første Påfuglestol. Den blev efterfølgende vist på en møbeludstilling i Holland, hvorefter stolen på mystisk vis forsvandt. Nu blev Johannes Hansen så inddraget i projektet og stolen kom til at se ud som vi kender den i dag. Få år efter stolen var blevet introduceret for offentligheden, nu fremme i år 1949, begyndte stolen at blive en succes for Wegner, efter fire eksemplarer atter blev udstillet og populariteten steg. Også det faktum, at den skilte sig så tilpas meget ud fra mængden af andre stoledesigns i netop denne periode, var med til at kaste lys over Påfuglestolen. Wegner videreførte formen og designudtrykket til først JH521-stolen fra 1953, også kaldet Polstret Påfuglestol, og senere også til Oculus-stolen, eller Øjestolen, som den helt oprindeligt blev navngivet, og som han lancerede fremme i år 1960.
Dog skal det nævnes, at Påfuglestolen, til trods for sin status som en af Wegners store stole, ikke er specielt udbredt rundt omkring i de danske dagligstuer. Stolen produceres fortsat den dag i dag, og det sker hos PP Møbler, der i dag har rettighederne til en række af Wegners designs.

Snedkermesteren Johannes Hansen, der som bekendt er snedkeren bag en lang række af Wegners store designs, døde i øvrigt i år 1961 – 14 år efter Påfuglestolens tilblivelse. Som en sjov lille krølle hører det med til stolens historie, at det var Finn Juhl, der i sin tid kom på det tilnavnet, Påfuglestolen. Det ses åbenlyst, hvorfor han kom på det.

wegner, peacock
(Her ses Påfuglestolen. På indlæggets store billede øverst oppe ses Hans J. Wegner og snedkermesteren bag produktionen af Påfuglestolen, Johannes Hansen)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne serie her på bloggen.

Skriv et svar