b

Vidste du at… De tre skærme fylder 90 år

Her i juni måned 2016 er det faktisk intet mindre end 90 år siden, at Poul Henningsen som 32-årig lancerede den i dag ikoniske lampe med tre skærme, som pryder alverdens hjem og kontorer hele verden over.
Lanceringen af lampen med de tre skærme skete altså helt tilbage i år 1926, og sidenhen videreførte PH idéen til en lang række af hans senere lampedesigns, såsom Vintergækken, Spørgsmålstegnet, hans lysekroner, diverse pendler og bordlamper samt udendørs-modellen – og senere også lamper med flere end tre skærme.

Selve idéen med en lampe med tre skærme udviklede PH i samarbejde med Louis Poulsen til verdensudstillingen i Paris i år 1925 – hvor lampen endda blev tildelt en guldmedalje – men allerede et par år forinden, nærmere betegnet i 1919, tegnede PH et par lamper til nogle bygninger. Dette var dog ikke med de tre skærme, der som beskrevet til lanceret her i Danmark i 1926 efter udstillingen i Paris året forinden.
PH’s tanker og tegninger med de tre skærme var baseret på en række teoretiske betragtninger om selve belysning i det hele taget, samt på et ønske om en smuk, blændfri og effektiv belysning. Den dag i dag er denne teori blevet ikonisk.

Her kan du se et lille udpluk af originale PH-lamper fra 1926, der altså er nogle af de første lamper Poul Henningsen med de karakteristiske tre skærme. Priserne på disse vintage-lamper er tårnhøje når de sjælden gang i mellem ses handlet. Den grønne gulvlampe-model på billedet her, blev således fornyligt solgt på auktion hos Bruun Rasmussen for hele 320.000 kr.

ph2  ph ph5 ph4 ph3 bbb

Tryk på “Vidste du at…”-tagget her nedenunder for at se flere indlæg i denne kategori her på bloggen.

Skriv et svar