Vidste du at… Sådan fik Høvdingestolen sit navn

De fleste kender Finn Juhl og hans vel nok mest ikoniske værk; nemlig Høvdingestolen. Men det er måske ikke alle der ved, hvordan det lige var at stolen fik sit navn. Høvdingestolen blev fremvist på Niels Vodders stand til det årlige Snedkerlaugs Møbeludstilling i København tilbage i år 1949. Selveste Frederik IX var forbi den anerkendte snedkermesters stand for at se nærmere på og ikke mindst afprøve Finn Juhls nyeste møbeldesign. Derefter blev Finn Juhl af en journalist adspurgt, om stolen så ikke skulle kaldes Kongestolen – hvilket dog angiveligt var lidt for prætentiøst og storslået for en ydmyg Finn Juhl, der så dertil svarede “kald den hellere en Høvdingestol”.

Derudover hører det nu også med til historien, at Finn Juhl med dette stoledesign var meget inspireret af forskellige kulturer; Armlænets bredde siges at symbolisere en hestesadel. Stavene, som bærer ryglænet, refererer angiveligt til en bue, og ikke mindst kan ryglænets form minde om et skjold eller en høvdings fjerpragt. Så der i ligger der også noget med stolens kaldenavn.

I tilfælde af, at du ikke allerede tidligere har læst dette her på bloggen, så fik Høvdingestolen det hidtil højeste hammerslag til dato her i Danmark, da den tilbage i december 2016 gik for hele 860.000 kr.

finn juhl, høvdingestol, billede af Philips auktionhus
(Billede af Høvdingestolen af Phillips Auktionshus. På indlæggets store billede oppe øverst ses Finn Juhl selv siddende i sin Høvdingestol i sit eget hjem)

Tryk på “Vidste du at…”-tagget lige her nedenfor for at se flere blogindlæg i lige netop denne kategori herinde.

Skriv et svar