Hans J. Wegners lampedesigns

Når Hans J. Wegner nævnes, så tænker man per automatik møbler og måske mere konkret møbler udført i træ – men Wegner er også arkitekten bag i hvert fald tre lamper, af hvad jeg ved af, og som jeg her vil komme nærmere ind på. Ingen af lamperne formåede dog at opnå samme succes som hans møbler gjorde.

JH-1 her er faktisk forløberen, eller en tidlig model om man vil, af Hejsependel, som jeg vender tilbage til. JH-1 er tegnet af Wegner i år 1952 og produceret hos den faste samarbejdspartner Johannes Hansen. JH-1 blev fremvist for offentligheden til Snedkerlaugets udstilling på Kunstindustrimuseet i København samme år, og ti år senere kom den langt mere kendte videreudvikling så.
originaluntitled

Bedst kendt og mest udbredt af de tre lamper er denne efterfølger til føromtalte JH-1,  nemlig Hejsependel, eller The Pendant, som den også kaldes. Pendlen er tegnet af Wegner i år 1962 og oprindeligt produceret hos Louis Poulsen – dog nyproduceres den i dag hos firmaet Pandul, der har overtaget produktionsrettighederne. Som det ligger i lampens navn, så kan lampens hejses op og ned via det integrerede håndtag over lampeskærmen.
40116675f4d4b4ae4d9e181873a99f75284629f

Opala er den sidste af de tre Wegner-lamper. Det er samtidig den nyeste af Wegners lamper, da den først tegnet i starten af 1970’erne. Opala-serien blev tegnet til Hotel Scandinavia i København, og blev lanceret i fire modeller; pendel, gulvlampe og så i en henholdsvis lille og stor bordlampemodel. Lampen blev ligeledes oprindeligt produceret Louis Poulsen og i dag hos Pandul.
DSC_3457_l747Hans_20Wegner_20Opala_20table_20Carl_20Hansen_204

Tryk på “Guide”-tagget her nedenfor for at se flere indlæg i denne kategori.

Skriv et svar