Historien om Kubus er historien om en dansk lysestage, der i år faktisk runder 55 år – og som fortsat er populær nærmest som aldrig før. Det er samtidig også historien om et design, der var ganske mange år om at blive så populært som det nu engang er blevet – og egentlig var det slet ikke meningen. Den ikoniske lysestage af sortlakeret metal er tegnet af den danske arkitekt Mogens Lassen tilbage i år 1962. Dog var det først helt fremme engang i 1980’erne at stagen blev sat i industriel produktion og dermed blev kendt i de bredde kredse. Det var Mogens Lassens barnebarn, Søren Lassen, der i øvrigt af en af folkene bag familievirksomheden By Lassen, der fik stagen sat i produktion. Han var da ikke i tvivl om stagens potentiale på markedet – og man må jo i den grad sige, at han så rigtigt. Lanceringen dateres enkelte steder til først at være sket fremme i ’90’erne. I dag fremstilles de hos netop By Lassen, som Søren Lassen etablerede i år 2008 sammen med Mogens Lassens oldebarn, Nadia Lassen.
Før lanceringen af Kubus-stagen havde designet fra Mogens Lassens side sådan set været tiltænkt gaver til familie, nære venner og ikke mindst gode arkitektkollegaer, for hvem der altså havde været de hidtil eneste heldige ejere af den smukke og stilrene stage. Faktisk forlyder historien endvidere at én af de allerførste lysestager, der i øvrigt blev fremstillet af Lassens tilknyttede håndværkere, var centreret på bordet hos Birger Christensen en aften i netop ’62, hvor han havde havde gæster til middag. En middag, hvor bl.a. Finn Juhl sad med til bords, lyder historien.
Siden lanceringen, angiveligt i 1980’erne, er det kort og godt kun gået fremad. Produktionen steg med 15% de første godt femten år – men siden år 2011 er produktionen steget med voldsomme 80-100%. Eftersigende har Kubus-stagen de senere år været så populær, at der blev solgt over 1000 stager pr. dag tilbage i december 2014. Det lyder dog helt uvirkeligt. Mogens Lassen afgik ved døden i år 1987, og han oplevede dermed desværre aldrig den utrolige popularitet og ikoniske status hans stage har opnået.
Med lysetagen var Mogens Lassen endvidere inspireret af de ligeledes kubistiske bygninger som han, Arne Jacobsen m.fl. var nogle af arkitekterne bag i perioden, hvor funkisstilen og modernismen bragede frem på den danske design- og arkitektscene.
(Mogens Lassen på kontoret/tegnestuen. Billeder fra danskdesigncenter.dk)
Tryk på “Historien om”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg her på bloggen i netop denne kategori.