Peder Moos

Peder Moos, der betegnes som en ener og lidt af en særling i gruppen af de danske møbelarkitekter, var arkitekt og ligeledes møbelsnedker. Han blev født tilbage i år 1906 og døde i en alder af 85 år fremme i år 1991. Moos startede ud ved som ganske ung at være i lære hos snedkermester Kornbech i årene 1921-22, og senere udlært snedker hos Knud Nørrelund i København i år 1925. Efterfølgende arbejdede Moos en håndfuld år i udlandet, bl.a. i Paris, hvorefter han fremme i år 1935 åbnede egen butik og værksted i Bredgade, København. Det var også i netop disse år, nærmere betegnet 1936-38, at Peder Moos var elev på Kunstakademiet aftenskole hos Kaare Klint og efterfølgende år hos Einar Utzon-Franck. I år 1956 lukkede han butikken og værkstedet i hjertet af København og flyttede da til Fyn, hvor han blev underviser i Kerteminde. I år 1962 åbnede han atter engang egen virksomhed, denne gang i Bredebro, Sønderjylland.

Peder Moos’ møbler er kendetegnet ved et håndværksmæssigt niveau, der sjældent er set højere. Derudover er han møbler uhyre sjældne, hvilket også hører med i fortællingen om de rekordhøje priser når hans værker fra tid til anden sælges på auktioner rundt om i verden. Udover at i årene 1938-1956 at have haft en fast medvirken på det årlige Snedkerlaugets Møbeludstilling i København, så har Moos’ møbler været udstillet flere steder i udlandet; lige fra Sverige til Holland og ikke mindst USA, hvor han bl.a. var en del af udstilling The Arts Of Denmark på Metropolitan Museum of Art i New York.

Det var på Snedkerlaugets Møbeludstilling i København i år 1947, at den vægmonterede lampe blev frem fremvist. Som det var gældende med næsten alle de Peder Moos’ design, så var det Moos selv, der fremstillede den. Bortset fra en rullebord og et trekantet sofabord, som begge blev fremstillet hos Fritz Hansen, så skabte han selv alle sin møbler. Ikke blot udførte Peder Moos alle sine egne møbler – han udførte næsten udelukkende sine egne. Det siges, at han kun én enkelt gang udførte et møbel han ikke selv havde tegnet.

(Billedet øverst er fra piasa.fr)

Tryk på “Portræt”-tagget lige her nedenfor for at se flere indlæg i netop denne kategori her på bloggen.

2 tanker om “Peder Moos

Skriv et svar